Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Στα 60 εκ. € ανέρχονται οι υποχρεώσεις του Δήμου στους προμηθευτές !

Aμετάβλητη σχεδόν, η εικόνα της οικονομικής
κατάστασης του Δήμου στο 1ο τρίμηνο του 2012
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ισολογισμού, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου είναι 43 εκ ευρώ, μεγαλύτερες από το ενεργητικό του. Εάν ληφθούν υπ’ όψη και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου το ποσό ανέρχεται στα 88,2 εκ ευρώ μεγαλύτερες από το ενεργητικό του.
Δεδομένου όμως πως υπάρχουν περίπου 23 εκ. ευρώ επισφαλείς απαιτήσεις του Δήμου, η εικόνα αυτή είναι ακόμα χειρότερη.
Επιβεβαιώνεται έτσι για μια ακόμα φορά το οικονομικό αδιέξοδο και η επίπτωση του, τόσο στους δημότες όσο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, αφού οι υποχρεώσεις του Δήμου στους προμηθευτές ανέρχονται στα 60 εκ. ευρώ περίπου.
Στον τομέα των εξόδων παρατηρείται μικρή απόκλιση του 3% από τη φορολόγηση των πολιτών που σχετίζονται με την οικονομική κρίση (καταστήματα, εντάξεις στο σχέδιο κ.λ.π)
Αντίθετα η επιχορήγηση του κράτους (Κ.Α.Π.), κατά το πρώτο τρίμηνο, υπολείπεται κατά 900.000 ευρώ, από τα προϋπολογισθέντα, που σημειωτέον ήταν περίπου 554.000 ευρώ λιγότερα από πέρσι. Αποδεικνύεται έτσι η δεινή θέση που θα περιέλθει ο Δήμος αφού οι πόροι αυτοί αφορούν στις παρακάτω δραστηριότητες :

• Λειτουργικές δαπάνες
• Δαπάνες κοινωνικής πολιτικής(Βρεφονηπιακοί, Βοήθεια στο σπίτι)
• Λειτουργικές δαπάνες για σχολεία, και αθλητισμό
• Δαπάνες για μισθοδοσία μετατασσόμενων υπαλλήλων από Νομαρχίες
Επίσης από 4.378.000 ευρώ που προϋπολογίστηκαν πως θα εισπραχθούν από παρελθόντα έτη (Π.Ο.Ε.) το 2012 προς το παρόν εισπράχθηκαν μόνο 127.000 ευρώ (!) Εξακολουθεί δηλαδή να ισχύει η αδυναμία των υπηρεσιών του Δήμου να εισπράξουν τις οφειλές των μεγαλοφειλετών που επανειλημμένα έχουμε επισημάνει.
Σαν αποτέλεσμα της υστέρησης των εσόδων, έχουμε την πλήρη υποβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου, όπου η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι κατά μέσο όρο 10,2% έναντι 25% που θα έπρεπε να είναι στο τρίμηνο.
Πέρα λοιπόν από τις ευθύνες που υπάρχουν στις προηγούμενες, αλλά και στην παρούσα διοίκηση για την υπερχρέωση του Δήμου, και που είναι αντικείμενο άλλης συζήτησης για τη διέξοδο που πρέπει να δοθεί, η κατάσταση με τις συνεχείς περικοπές της κρατικής ενίσχυσης (Κ.Α.Π. και Σ.Α.Τ.Α.), που επιβάλλουν οι πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας του μνημονίου, δεν πρέπει να συνεχιστεί.
Οι αντιδράσεις της Κ.Ε.Δ.Ε.(πρώην ΚΕΔΚΕ) σε αυτές τις πολιτικές είναι μάλλον εθιμοτυπικές, αφού δεν έχει προηγηθεί καμιά σοβαρή ενημέρωση των δημοτών και καμιά προσπάθεια για την κινητοποίησή τους.
Ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις η Τ.Α. πρέπει να πρωτοπορήσει στην ανάπτυξη του κινήματος διαμαρτυρίας για να μη συνεχιστεί αυτή η κατάσταση που είναι σίγουρο πως θα οδηγήσει σε κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής, σε ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών, σε απολύσεις εργαζομένων και σε επιβάρυνση των δημοτών.
Η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα και καλούμε τη Δημοτική Αρχή να διοργανώσει ανοικτή ουσιαστική ενημερωτική συζήτηση για να συμβάλλει μαζί με τους κατοίκους και τους φορείς στη διεκδίκηση των απολεσθέντων πόρων του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου