Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Προσφυγή 3 Mαρουσιωτών στο ΣτΕ κατά ρύθμισης αυθαιρέτων

Η εξέταση από το Ε΄ τμήμα έχει οριστεί στις 3 Μαρτίου
Στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα τεθεί σε λίγες ημέρες η ρύθμιση για τη «νομιμοποίηση» αυθαιρέτων. Αφορμή, η προσφυγή που κατέθεσαν τρεις πολίτες του Αμαρουσίου και η οποία έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στις 3 Μαρτίου.
Οι τρεις πολίτες, ασχολούμενοι με τα κοινά στον Δήμο Αμαρουσίου, στρέφονται ενάντια σε δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες διευκρίνισαν ζητήματα του ν. 4014/11 για τη «ρύθμιση» αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων (η πρώτη για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων και η δεύτερη περί της διαδικασίας είσπραξης και απόδοσης στο Δημόσιο του παραβόλου και του προστίμου) και μέσω αυτών προσβάλλουν τη συνταγματικότητα ολόκληρης της ρύθμισης.

Επιχειρήματα
Ανάμεσα στα βασικά επιχειρήματα των τριών προσφευγόντων είναι ότι η ρύθμιση στρέφεται έμμεσα ενάντια τους νόμιμους πολίτες οι οποίοι επιβαρύνονται από την «τακτοποίηση» πολεοδομικών αυθαιρεσιών και άμεσα ενάντια σε κάθε έννοια πολεοδομικού σχεδιασμού (ως γενική και όχι κατά περίπτωση «νομιμοποίηση»).
Η εξέταση της προσφυγής από το Ε΄ τμήμα έχει οριστεί στις 3 Μαρτίου με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η τοποθέτηση του ΣτΕ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από τη μια πλευρά, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχει μια εξαιρετικά πλούσια νομολογία στο θέμα των αυθαιρέτων, έχοντας κρίνει ότι κάθε γενικευμένη νομιμοποίηση ή εξαίρεση από την κατεδάφιση είναι τριπλά αντισυνταγματική (καθώς αντίκειται στις αρχές του κράτους δικαίου, της ισότητας των πολιτών έναντι του νόμου, των αρχών του πολεοδομικού σχεδιασμού και της προστασίας του περιβάλλοντος).
Από την άλλη, όμως, το ΣτΕ θα κριθεί να συνυπολογίσει την εξαιρετικά δύσκολη για τα δημοσιονομικά του κράτους συγκυρία, αλλά και το γεγονός ότι η ρύθμιση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχει οδηγήσει περίπου 260.000 πολίτες στη δήλωση της αυθαίρετης κατασκευής τους, με την καταβολή γενναίου αντιτίμου (έχουν εισπραχθεί περί τα 312 εκατ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου