O Ιανουάριος, Γενάρης πιο λαϊκά, έχει, όπως και όλοι οι μήνες, ρωμαϊκή ετυμολογία.
Είναι ο μήνας ο αφιερωμένος στον θεό Ιανό (Janus), που τον είχαν σε μεγάλη εκτίμηση οι Ρωμαίοι.
Το παλιο ρωμαϊκό (σεληνιακό) ημερολόγιο άρχιζε τον μήνα Μάρτιο. Ο Ιούλιος Καίσαρας, όταν καθιέρωσε το ιουλιανό ημερολόγιο που φέρει το όνομά του, μετέφερε την αρχη του χρόνου στον Ιανουάριο και από τότε υπάρχει η ανακολουθία με τα ονόματα των μηνών από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο, που αντιστοιχούσαν στον έβδομο έως δέκατο μήνα και ξαφνικά βρέθηκαν στην ένατη έως δωδέκατη θέση
Από τον Ιανουάριο ονομάστηκε το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας -
ο Αμέρικο Βεσπούκι που εξερεύνησε την περιοχή βρέθηκε εκεί την 1η Ιανουαρίου 1502 και θεώρησε ότι πρόκειται για τις εκβολές κάποιου ποταμού, του «ποταμού του Γενάρη» όπως τον ονόμασε.
Το επώνυμο Γενάρης επιχωριάζει στην Πάλαιρο και στην Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας.
Παροιμίες για τον Γενάρη έχουμε πολλές.
Κάποιες, κατά τη λαϊκή συνήθεια, παρασυσχετίζουν το Γενάρη με τη γέννα, π.χ. ο Γενάρης κι αν γεννά, του καλοκαιριού μηνά.
Τον Γενάρη έχουν τους έρωτες οι γάτες, οπότε «Να’ μουν γάτος τον Γενάρη κι ας μην είχα άλλη χάρη» (και σε άλλες παραλλαγές π.χ. Νάμουν το Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλο τον χρόνο κόκορας και γάτος το Γενάρη).
Υπάρχει και η «κότα πίτα τον Γενάρη και παπί τον Αλωνάρη», και πάλι με παραλλαγές.
Επειδή είναι ο μηνας που ζευγαρώνουν οι γάτες, μια από τις λαϊκές ονομασίες του είναι Γατόμηνας. Λέγεται επίσης Μεγάλος μήνας ή Τρανός μήνας. ΠΗΓΗ://sarantakos.wordpress.com/2021/01/02/january-9/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου