Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Προϋπολογισμός Δήμου 2021: Ακόμα άλλος ένα χρόνος λιτότητας!

ΕΝΟΤΗΤΑ:Πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών 
H συνολική εικόνα για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης Α Βαθμού σύμφωνα με το κυβερνητικό Προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2021 δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τους Δήμους. 
• Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ η πραγματική μείωση των ΚΑΠ αναμένεται να κυμανθεί στα 280-300 εκ. ευρώ. Με βάση το
ν Ν.3852 (Καλλικράτης) η ΤΑ θα έπρεπε να έχει αύξηση των ΚΑΠ κατά 600 εκ. και όχι μείωση. 
• Από την θέσπιση του Ν. 3852 μέχρι και το 2023 τα παρακρατηθέντα της ΤΑ θα ξεπεράσουν τα 27,5 δις ευρώ αφού μόνο την φετινή χρονιά αντί για 6 δις θα δοθούν λιγότερα από 2 δις συμπεριλαμβανομένων και των 50+40 εκ. που δόθηκαν μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πανδημία συν τα 55 εκ. της πρόσφατης εξαγγελίας του υπουργού. 
• Οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές των ΟΤΑ προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά το ένα τρίτο, από 219 εκ. ευρώ σε 146 εκ. 
• Το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ προβλέπεται στα 750 εκ., ενώ μόνο η ΣΑΤΑ των δήμων το 2009 ήταν 1.107 εκ. 
• Η ΤΑ θα μειώσει τα ελλείμματά της το 2020 κατά 301 εκ. σε σχέση με τον προβλεπόμενο δημοσιονομικό στόχο. 
Με λίγα λόγια θα έχουμε μείωση των ΚΑΠ και ΠΔΕ και αύξηση ίδιων πόρων με επί πλέον επιβάρυνση των δημοτών ώστε να προκύψει η μείωση των ελλειμμάτων που προβλέπει ο Κρατικός Προϋπολογισμός. 
Η παραπάνω εικόνα γίνεται προσπάθεια να εξωραϊστεί από την ΚΕΔΕ και τις δημοτικές αρχές που πρόσκεινται στο κυβερνητικό κόμμα. Για την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων πυροβολούν τα πόδια του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και υποβαθμίζουν και άλλο την ποιότητα ζωής των δημοτών. 
Ο Δήμος Αμαρουσίου με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 18-11-2020 απέστειλε για έγκριση στο Οικονομικό Παρατηρητήριο του ΥΠΕΣ το προσχέδιο του δικού του Προϋπολογισμού έτσι όπως συντάχθηκε από τη Δημοτική Αρχή με βάση τις λεπτομερείς οδηγίες του μνημονιακού νόμου 4270/14. 
Ο Νόμος αυτός, όπως έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει, καταργεί την αυτοτέλεια των ΟΤΑ και περιορίζει σε διακοσμητικό το ρόλο των Δημοτικών Συμβουλίων που επικυρώνουν απλά την έγκριση του Παρατηρητήριου, χωρίς καμία δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης. 
Το σχέδιο προϋπολογισμού του Δήμου Αμαρουσίου έχει συνταχθεί ώστε να είναι συμβατό με τις παραπάνω περιοριστικές πολιτικές λιτότητας. Πλέον συγκεκριμένα σε ότι αφορά τα έσοδα: 
• Οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι (ΚΑΠ) μειώνονται σε σχέση με το 2020 κατά 388 εκ ή ποσοστό 5,24% 
• Οι κρατικές επιχορηγήσεις αποτελούν μόνο το 24% των τακτικών εσόδων του Δήμου ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από ίδιους πόρους που πληρώνουν οι δημότες. 
• Παρά την εξάπλωση της πανδημίας δεν προβλέπεται καμία κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών που προκλήθηκαν από την εμφάνιση του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι το 2020 οι δαπάνες του Δήμου από ίδιους πόρους θα αγγίξουν το 1 εκ. ευρώ. 
Σε ότι αφορά τις δαπάνες από ίδιους πόρους ο δημοτικός προϋπολογισμός μειώνει : 
• Τις επιχορηγήσεις για Κοινωνική Πρόνοια κατά 17,3% και για τις σχολικές επιτροπές κατά 19,2% 
• Τον Προϋπολογισμό της τεχνικής Υπηρεσίας κατά 19,3% 
• Τον Προϋπολογισμό της Υπηρεσίας Πρασίνου κατά 26.7% 
Η δημοτική Αρχή Αμπατζόγλου θα όφειλε να ενημερώσει τους δημότες και ειδικά την Επιτροπή Διαβούλευσης πριν αποστείλει τον Προϋπολογισμό και όχι να τον παρουσιάσει τυπικά στην Οικονομικής Επιτροπή, μόλις δύο ώρες πριν από τη συνεδρίαση. 
Να καταγγείλει την πολιτική λιτότητας στην Αυτοδιοίκηση Α βαθμού και να αγωνιστεί μέσω της ΚΕΔΕ για την ανατροπή της και την κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων. Αντί αυτού διαιωνίζει την πελατειακή σχέση του ΥΠΕΣ με τους Δήμους και πανηγυρίζει για τις πιστώσεις ύψους 3.9 εκ. που της έδωσε ο υπουργός, εκμεταλλευόμενη τις στενές κομματικές της σχέσεις μαζί του. 
Η παράταξη θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τον
Προϋπολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καλεί τους πολίτες να ενημερωθούν και να αγωνιστούν για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων και την ανατροπή της πολιτικής της υποτέλειας στην εκάστοτε κυβερνητική εξουσία. 
                                                                 1006-24/11/2020 
                           ——— ∙ ——— ∙ ——— ∙ ——— ——— ∙ ——— ∙ ——— ∙ ——— 
                                          **************************************** 
                                          €€ $ ●► « » ▲▼◄ $$ € $$ ◄ ▼▲ « » ●►$ €€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου