Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

«Εγκλωβισμένος» στο μεταναστευτικό ο Κούλης


Εγκλωβισμένος στην αδιέξοδη πολιτική του στο προσφυγικό-μεταναστευτικό παραμένει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες ζήτησε επιτακτικά «την αλληλεγγύη», των 13 περιφερειαρχών προκειμένου να κοπάσουν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και να προχωρήσει η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών.
Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση 20.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου σε προαναχωρησιακά κέντρα κλειστού τύπου που ετοιμάζονται και θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση με την πολιτική της το μόνο που πέτυχε ήταν να γεμίσουν τα νησιά πρόσφυγες που έστειλε ο Erdogan, να δημιουργήσει ένα κύμα ξενοφοβίας στις τοπικές κοινωνίες στο οποίο συμμετέχουν δεξιοί και ακροδεξιοί ψηφοφόροι και οι δικοί της τοπικοί άρχοντες. 
Συνολικά να δημιουργήσει την εικόνα μίας ξενοφοβικής χώρας εξαλείφοντας ένα σημαντικό κεφάλαιο για τις διεθνείς σχέσεις που δημιούργησε η ελληνική κοινωνία κατά τα προηγούμενα χρόνια προκαλώντας την εκτίμηση και τον θαυμασμό του πολιτισμένου κόσμου του πλανήτη. 
Το χειρότερο είναι ότι καταστρέφει το κεφάλαιο αυτό χωρίς να κερδίζει κάτι πέρα από τις ψήφους ή την ανοχή των ακροδεξιών εντός και εκτός του κόμματός του. 
Είναι ενδεικτικό ότι ο Erdogan δεν άφησε αναξιοποίητη την ευκαιρία και πρόβαλε διεθνώς την «κακομεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα εν αντιθέσει με την δική του πολιτική». 

Φυσικά δεν είναι αλήθεια αλλά στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα ο Erdogan δεν θέλει να της αφήσει ούτε καν το ανθρωπιστικό κεφάλαιο της αντιμετώπισης του προσφυγικού. 
Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και μία σειρά άλλες υποχωρήσεις προς το καθεστώς της Άγκυρας για να μην στεναχωρηθεί ο Ερντογάν.
Κατά την χθεσινή του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης είπε προς τους περιφερειάρχες: «η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. 
Αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. 
Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιoς μπαίνει και ποιoς βγαίνει…Δεν μεγεθύνουμε το πρόβλημα αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας…
Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη προς τα νησιά…Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας». 
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη  Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ανέλαβε τον “βρώμικο ρόλο” της δικαιολόγησης του κύματος ξενοφοβίας λέγοντας: «ποσοτικά, δεν είναι μεγάλο το ζήτημα. Κυρίως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες είναι και αισθάνονται ασφαλείς».
Ακολούθως το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ότι στο προσεχές διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει πιο επιτακτικά το θέμα των ευθυνών της Ευρώπης και στο πλαίσιο αυτό θα έχει συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογό του Giuseppe Conte αλλά και με τον Sebastian Kurz. Παράλληλα θα προβάλλει το θέμα με συνεντεύξεις του σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. 
Θα έχει ενδιαφέρον η συζήτηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ με τον αυστριακό καγκελάριο που είναι ομοϊδεάτης και φίλος του. 
Πάντως στην Χάγη όταν είχε θέσει το ζήτημα είχε εισπράξει απογοήτευση από τον επίσης ομοϊδεάτη του Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte, ο οποίος του είχε πει δημοσίως ότι “ας μην κατηγορούμε την Τουρκία, έχει κάνει πολλά και φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της”, κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ασχολίαστο./ibna
                                    € « » ●► $    ▲▼◄► € € $$ € €   ◄ ►▲▼► ◄● « » €
                                                      ΠΗΓΗ://ibna.gr/news/2019/11/21440/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου