Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Εγκαινιάσθη το υπόγειο πάρκινγκ των 300!

Ένα έργο υποδομής «σταθμό» για το Μαρούσι, το μεγαλύτερο που έχει παραδοθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ένα σύγχρονο υπόγειο πάρκινγκ, χωρητικότητας 300 θέσεων με άμεση σύνδεση με το εμπορικό κέντρο, και μία «έξυπνη» πλατεία - Smart plaza, σύγχρονο τοπόσημο της πόλης και πόλος έλξης για τους νέους και τους επισκέπτες, παρέδωσε η Διοίκηση Πατούλη, στους Μαρουσιώτες και στις επόμενες γενιές της πόλης. 
Τη διπλή κορδέλα των εγκαινίων στην είσοδο του πάρκινγκ και στη Smart plaza έκοψαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, και ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. 
Η βραδιά των εγκαινίων έλαβε χαρακτήρα μιας μεγάλης γιορτής που ολοκληρώθηκε με τη φαντασμαγορική συναυλία του δημοφιλούς καλλιτέχνη Γιώργου Τσαλίκη.
Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, εξέφρασε τη χαρά του που παραδίδει στους κατοίκους, στους εμπόρους και στους επισκέπτες της πόλης ένα έργο αναγκαίο και αίτημα ετών, μία πλατεία σημείο αναφοράς και τοπόσημο για το Μαρούσι και έναν χώρο στάθμευσης που θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο κέντρο της πόλης.
«Παραδίδουμε σήμερα ένα έργο ορόσημο που αποτελούσε ανάγκη αλλά κι επιθυμία, για την τοπική μας αγορά και την τοπική μας κοινωνία εδώ και πάνω από 25 χρόνια. 
Κι αυτήν ακριβώς την ανάγκη και διαχρονική επιθυμία, η δική μας Διοίκηση την έκανε πράξη κόντρα στα εμπόδια που προσπάθησαν να μας βάλουν και στο έργο αυτό, όπως και σε άλλες παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε στο Κέντρο του Αμαρουσίου τα προηγούμενα χρόνια. 
Όμως στο τέλος τα καταφέραμε. Αποδείξαμε ότι εμείς μπορούμε. 
Αποδείξαμε ότι η δυσμενής οικονομική συγκυρία δεν είναι αξεπέραστο εμπόδιο για να κάνεις έργο, αλλά ευκαιρία και πρόκληση, για να βρεις λύσεις, εκεί που όλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. 
Εμείς από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, δεν ψάξαμε ούτε δικαιολογίες, ούτε επικαλεστήκαμε τα τεράστια προβλήματα που κληρονομήσαμε, για να αποφύγουμε τις ευθύνες. 
Από τα συσσωρευμένα χρέη και τις υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τα 350 εκατομμύρια ευρώ, σε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία, στην καρδιά της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έπληξε ποτέ τη χώρα μας μεταπολεμικά, δώδεκα χρόνια μετά, με σκληρή δουλειά και προσπάθεια, έχουμε ανατρέψει την κατάσταση που παραλάβαμε. 
Και όχι μόνο αυτό, αλλά πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς κι ευρωπαϊκούς πόρους έγιναν έργα σε όλο το Μαρούσι».
Μιλώντας για το χρονικό του έργου και τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εκτέλεσή του, ο κ. Πατούλης, ανέφερε: 

«Η ολοκλήρωση και παράδοση του διπλού αυτού έργου αποτελεί νίκη των δυνάμεων της ευθύνης και της δημιουργίας. Είναι η νίκη του αποτελέσματος. Είναι η απόδειξη της ικανότητας κι αποτελεσματικότητάς μας ως Διοίκηση στον Δήμο Αμαρουσίου. 

Η κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ και της πλατείας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. 
Χρειάστηκε να ξεπεράσουμε πολλά προβλήματα. 
Καταρχήν θέλω να γνωρίζετε ότι ήταν ένα πολύ σύνθετο έργο από τεχνικής άποψης, το οποίο εκτελέστηκε για πρώτη φορά, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία από ανάλογο έργο στο παρελθόν, υπό την επίβλεψη των τεχνικών μας υπηρεσιών. Έπρεπε να ληφθούν υπόψη πολλές τεχνικές παράμετροι, αλλά και να δοθούν πειστικές και τεχνοκρατικές απαντήσεις σε διάφορους μύθους που άρχισαν να κυκλοφορούν με αφορμή το έργο. Ακούσαμε ότι αν γίνει πάρκινγκ θα πέσει ο σταθμός του ΗΣΑΠ. 
Δεν έπεσε όπως βλέπετε, ακόμη είναι στη θέση του. Άλλοι έλεγαν ότι θα βρεθούν νερά, το έργο θα σταματήσει και θα μείνει μια τρύπα στη μέση της πλατείας. Από ότι αντιλαμβάνομαι, τρύπα δεν υπάρχει. Άλλοι είπαν ότι η κατασκευή του πάρκινγκ θα ακυρώσει τη μελλοντική επέκταση της γραμμής 4 του Μετρό στο Μαρούσι. 
Ούτε αυτό θα συμβεί, αν πιστέψουμε το σχεδιασμό και τις ανακοινώσεις της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Το έργο όπως όλοι αντιλαμβάνεστε ολοκληρώθηκε και οι καταστροφολόγοι δεν επιβεβαιώθηκαν. 

Χρειάστηκε όλο αυτό το διάστημα να αντιμετωπίσουμε τα δεκάδες γραφειοκρατικά προβλήματα που δημιουργεί η υλοποίηση ενός τέτοιου δύσκολου έργου. Προβλήματα που οφείλονται στο ξεπερασμένο θεσμικό πλαίσιο που διέπει το μοντέλο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όμως ξεπεράσαμε κι αυτά τα εμπόδια, χάρη στη θετική συνεισφορά των στελεχών των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου μας. Από την αρχή του έργου κληθήκαμε να ξεπεράσουμε την ανευθυνότητα κάποιων λίγων συμπολιτών μας, που προσπάθησαν καθαρά και μόνο για ιδεοληπτικούς λόγους, να ματαιώσουν το έργο προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη. Τα καταφέραμε. 
Και τα καταφέραμε γιατί αντιμετωπίσαμε με τη βοήθεια των στελεχών της νομικής μας υπηρεσίας όλες τις προσφυγές σε βάρος του έργου. Μπορεί να χάθηκε πολύτιμος χρόνος, όμως κερδήθηκαν όλες οι νομικές μάχες που δώσαμε. 
Κι αξίζουν συγχαρητήρια για την εξέλιξη αυτή και στη νομική μας ομάδα. Θετική ήταν, επίσης, η συνεισφορά όλων των διοικήσεων του ΗΣΑΠ και της ΣΤΑΣΥ, η συναίνεση των οποίων ήταν απαραίτητη προκειμένου το έργο να προχωρήσει. Πρέπει κυρίες και κύριοι να γνωρίζετε ότι είχαμε απέναντι μας μια εχθρική διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής, που μας έβαζε κάθε μορφής γραφειοκρατικά εμπόδια, για να καθυστερήσει το έργο. 
Κι εξακολουθούν κάποιοι από αυτή τη διοίκηση ακόμη και σήμερα, να συκοφαντούν με ανακοινώσεις τους το έργο και την προσπάθειά μας. Ματαιοπονούν αν πιστεύουν ότι θα καλύψουν με ψέματα και συκοφαντίες, το πολιτικό τους κενό. Δεν πήραν φαίνεται το μάθημά τους, από την πρόσφατη αποδοκιμασία τους από τους πολίτες του Αμαρουσίου, στις εκλογές της 2ας Ιουνίου. 

Στα πολιτικά εμπόδια που μας έβαλαν, είχαμε να αντιπαρατάξουμε την ισχυρή πολιτική στήριξη της πλειοψηφίας των δημοτικών μας συμβούλων, οι οποίοι όποτε χρειάστηκε επιβεβαίωσαν την προσήλωσή και πίστη τους στο όραμα και στην ανάγκη να προχωρήσει το έργο μας. 
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το έργο καθυστέρησε πολύ. 
Η αλήθεια είναι ότι χάσαμε πολλούς μήνες, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό. Αλλά αυτό το χάσιμο χρόνου οφείλεται σε πολλούς λόγους. Χάσαμε χρόνο εξαιτίας της αδυναμίας του ΔΕΔΔΗΕ να μετακινήσει γρήγορα τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, ώστε να ξεκινήσει το έργο. 
Ένας χρεοκοπημένος εργολάβος κι ένα ξεπερασμένο γραφειοκρατικό μοντέλο διοίκησης κρατούσε όμηρο μια πόλη και μια αγορά, για περισσότερο από οκτώ μήνες. 
Χάσαμε πολλούς μήνες μέχρι να εκδικαστούν οι ενστάσεις και προσφυγές όσων ήταν αντίθετοι στο έργο. 

Χρειαστήκαμε χρόνο για να αντιμετωπίσουμε τα σύνθετα τεχνικά ζητήματα που δημιουργεί ένα τόσο δύσκολο έργο, το οποίο μάλιστα εκτελέστηκε υπό την επίβλεψη των υπηρεσιών του Δήμου, που όπως ανέφερα και προηγουμένως δεν είχε πρότερη εμπειρία. 
Κι έπρεπε, επίσης, ως Δήμος σε περίοδο οικονομικής ύφεσης κι έλλειψης χρηματοδοτικών πόρων, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ανθρώπου που επένδυσε τα χρήματά του, για να γίνει πράξη το έργο αυτό. Ένας δήμος που πριν μερικά χρόνια βρίσκονταν στα όρια της πλήρους ανυποληψίας κι απαξίωσης, εξαιτίας των χρεών του, έπρεπε να ανακτήσει την αξιοπιστία του και να προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός σοβαρού και φερέγγυου επενδυτή, που θα εμπιστευόταν τα χρήματα του για να εκτελέσει ένα έργο κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην πόλη. 
Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ρωμοσιό, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο Μαρούσι και να πω ότι η Ελλάδα του μέλλοντος, χρειάζεται ανθρώπους που θα εμπιστευθούν τις δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπος κι αυτοί οι άνθρωποι».
Αναλυτικά, ο κ. Πατούλης, ευχαρίστησε τα στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, τις κυρίες Σεραφετινίδου, Καβαγιά, Τολούδη, όλους τους υπαλλήλους της υπηρεσίας χωρίς τη συμβολή των οποίων το έργο δεν θα γίνονταν, όπως και τον αρχιτέκτονα του έργου Σπύρο Τσαγκαράτο, τους υπαλλήλους στις διοικητικές υπηρεσίες, τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου. Επίσης, απηύθυνε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους, που ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκαν, στήριξαν με την ψήφο τους την υλοποίηση του έργου αυτού. 
Ευχαριστίες απηύθυνε ο κ. Πατούλης, στους κατοίκους και στους εμπόρους του Κέντρου. «Τίποτα, όμως, δεν θα είχαμε πετύχει, αν δεν είχαμε στην προσπάθεια μας τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του εμπορικού κόσμου του Κέντρου μας. 
Οι έμποροι του Κέντρου ταλαιπωρήθηκαν, είδαν να επηρεάζονται πρόσκαιρα οι τζίροι τους, σε μια ήδη πολύ δύσκολη οικονομικά συγκυρία, αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία έδειξαν υπομονή, γιατί πιστεύουν κι εκείνοι ότι δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή τοπική εμπορική αγορά, αν δεν υπάρχουν κρίσιμης σημασίας υποδομές όπως είναι οι χώροι στάθμευσης. 
Για την υπομονή που επέδειξαν όλους αυτούς τους μήνες θέλω να τους ευχαριστήσω και να τους πω ότι θα δικαιωθούν γι’ αυτήν. Τέλος  ένα μεγάλο ευχαριστώ θέλω να πω στους κατοίκους του Κέντρου, οι οποίοι όλους αυτούς τους μήνες χρειάστηκε να αλλάξουν συνήθειες, αλλά από σήμερα θα μπορούν να ζουν μια καλύτερη καθημερινότητα. 
Θα ζουν σε μια γειτονιά και θα έχουν στη διάθεσή τους μια νέα , έξυπνη πλατεία, αλλά κι ένα χώρο στάθμευσης που θα βελτιώσει τις συνθήκες κυκλοφορίας και στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης, πρωτίστως ευχαρίστησε τους πολίτες «που όλα αυτά τα χρόνια τον ενέπνευσαν, τον εμπιστεύθηκαν, τον στήριξαν επανειλημμένα» και έκλεισε με την υπόσχεση: «το Μαρούσι θα είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός μου και στη νέα θέση που θα υπηρετήσω από την 1η Σεπτεμβρίου. 
Η έξυπνη πλατεία και το υπόγειο πάρκινγκ δεν είναι το τελευταίο έργο που εγκαινιάζουμε μαζί στο Μαρούσι. Θα υπάρξουν πολλά ακόμη έργα. Το Μαρούσι θα συνεχίσει να μας ενώνει».
Αναφορικά με τις στοχευμένες παρεμβάσεις για την ανάδειξη του εμπορικού κέντρου της πόλης και στήριξη της αγοράς που έκανε πράξη η Διοίκηση Πατούλη, εστίασε στην εγκατάσταση πολιτιστικών πόλων όπως το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού και η Δημοτική Ολυμπιακή Πινακοθήκη, δύο παιδικών σταθμών, η ανάπλαση των πλατειών του Κέντρου, η εφαρμογή προγράμματος φύλαξης σε 24ωρη βάση, η δωρεάν εξασφάλιση υπόγειου χώρου στάθμευσης στην οδό Χατζηαντωνίου, η διεκδίκηση και αγορά από το Πράσινο Ταμείο δύο διατηρητέων ακινήτων προς αξιοποίηση στον τομέα των τεχνών, αλλά και στη σπουδαιότερη των παρεμβάσεων τη βιοκλιματική ανάπλαση του εμπορικού κέντρου και της πλατείας Αγίας Λαύρας.
Τη βραδιά παρουσίασε ο Νίκος Παπαδάκης, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων.
Τη βραδιά των εγκαινίων πλαισίωσαν ποικίλα μουσικοχορευτικά και αθλητικά δρώμενα. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν τα καλλιτεχνικά τμήματα του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου παρουσιάζοντας παραδοσιακούς και ευρωπαϊκούς χορούς, Latin, ομαδικό Oriental, Tribal, δημιουργικό παιδικό χορό, το Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου με χορωδιακά σχήματα, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αμαρουσίου, η Ομάδα ρυθμικής Γυμναστικής Αμαρουσίου Olympic Team με αθλητικές επιδείξεις, η Σχολή Χορού Dance Nikol με μαζορέτες και παιδική Zumba, το Andreadis Boxing Club Official Maroussi και το ZEN Fighting Club Politis Stelios Maroussi. Στη διάρκεια της βραδιάς υπήρχαν, επίσης, happenings και δραστηριότητες για παιδιά -παιδότοπος, τρενάκι, φουσκωτά.
H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων.
Στην βραδιά των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Χατζηδάκης Κωνσταντίνος και υποψήφιος Βουλευτής Β' Αθήνας, οι Δήμαρχοι Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, Αγίων Αναργύρων – Καματερού Γεώργιος Σταύρος Τσίρμπας, Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας, ο Δήμαρχος Τροιζηνίας Σπύρος Πολλάλης, ο Αντιδήμαρχος Μαραθώνα Αργύρης Λάσκος, 
οι Αντιδήμαρχοι Αμαρουσίου Κώστας Αντωνόπουλος, Βαγγέλης Κάββαλος, Βασίλης Κόκκαλης, Σπύρος Σταθούλης, ο δημοτικός σύμβουλος Ιλίου και εκπρόσωπος Δημάρχου κ. Ζενέτου Γιώργος Φραγκάκης, ο Πρόεδρος του Ο.ΚΟΙ.ΠΑ.Δ.Α Πέτρος Κόνιαρης, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α Νίκος Πέππας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Σμυρνής, Αθανάσιος Βελής, Ρένα Χαλιώτη, Ελένη Βλάχου Σταματάκη, Ελένη Λέκκα Καλατζάκη, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και νεοεκλεγείσα δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, ο πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών Απόστολος Ανδρεουλάκος, ο Επίτιμος Αρχηγός της Πυροσβεστκής Υπηρεσίας Στέλιος Στεφανίδης, ο Διευθυντής Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής Ιωάννης Λιανουδάκης, οι υποψήφιοι Βουλευτές Β΄ Αθήνας με τη ΝΔ Φώτης Καρύδας, Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου και Β1 Εκλογικής Περιφέρειας Βόρειου Τομέα Αθηνών Αγγελική Ινέτζη Δημητρακάκη, η Διευθύντρια της ΔΟΥ Αμαρουσίου Μαρία Βενιζέλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helexpo Maroussi Φώτης Ευρυγένης, ο  Πρόεδρος του ΙΑΣΩ Γιώργος Σταματίου, ο Πρόεδρος της IQ DERMATOLOGY CARE ΜΑΡΟΥΣΙ Χριστόφορος Τζερμιάς, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα, ο Πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος.
                                             €€ $  ●► « » ▲▼◄  $ € $   ◄ ▼▲ « »  ●►$  €€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου