Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Η Εκκλησία ή ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπορεύεται με την «Χρυσή Αυγή» ;

Το Μέγαρο Μαξίμου επιτέθηκε στην ελληνική Εκκλησία με αφορμή την άποψή της πως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία του γειτονικού κρατιδίου.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά, γιατί η υπόθεση έχει… ζουμί μιας και το Σκοπιανό δεν έχει μόνο πολιτική χροιά αλλά και εκκλησιαστική.
Στα Σκόπια υπάρχει μια Εκκλησία η οποία θεωρείται σχισματική κατά τα ορθόδοξα πατριαρχεία. Δημιουργήθηκε ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» το 1958 στο πλαίσιο της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας περιλαμβάνοντας τις τρεις νοτιότερες επαρχίες της Σερβικής Εκκλησίας, δηλαδή τις μητροπόλεις Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας και Αχρίδας – Βιτωλίων. Μάλιστα ο πρώτος επίσκοπός της χειροτονήθηκε από τον τότε Σέρβο Πατριάρχη.
Εννέα όμως χρόνια αργότερα, η συγκεκριμένη Εκκλησία ανακήρυξε μονομερώς το αυτοκέφαλό της, δημιουργώντας αναταραχή η οποία εν τέλει κατέληξε στην μη αναγνώρισή της από τα ορθόδοξα πατριαρχεία. 
Έτσι, πορεύτηκε επί μισό αιώνα να θεωρείται σχισματική όπως είναι και σήμερα.
Μόνο, μόλις προ λίγων ημερών η Βουλγαρική Εκκλησία προχώρησε μονομερώς στην αναγνώρισή της προκαλώντας εκ νέου ζήτημα στην ορθόδοξη κοινότητα.
 Το ονοματολογικό λοιπόν είναι ξεκάθαρα και ένα εκκλησιαστικό ζήτημα πολύ πριν γίνει πολιτικό.
Πάμε τώρα στα της πολιτικής. 
Η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε πριν λίγα 24ωρα ανακοίνωση εκφράζοντας την άποψή της πως δεν θα πρέπει το γειτονικό κράτος να έχει στην ονομασία του τον όρο «Μακεδονία». 
Αυτό συμβαίνει γιατί μία τέτοια πολιτική απόφαση θα δρομολογήσει και εξελίξεις για την σχισματική αυτοκέφαλη εκκλησία της γειτονικής χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατανοητό να μην έχει τις απαραίτητες γνώσεις επί των εκκλησιαστικών ζητημάτων, θα μπορούσε όμως να ψάξει στην Wikipedia μέσω του Google, χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Άλλωστε δεν γίνεται να μην έχει όλα τα… απαραίτητα εργαλεία, αφού είναι πλέον κάτοικος Μαξίμου.
Όχι, όμως, βιάστηκε και υπέπεσε σε γκάφα ολκής αφήνοντας πηγές (non paper το λέμε) να κατηγορούν την Εκκλησία για την ανακοίνωσή της λέγοντας πως «συμπορεύεται με την Χρυσή Αυγή».
Εδώ λοιπόν ξεκινά το… πάρτι, αφού πρώτος ο συγκυβερνήτης του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Καμμένος εξέφρασε την άποψη πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί το γειτονικό κράτος να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία».
Και δεν είναι μόνο ο Καμμένος, είναι και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που δεν μπορεί να διανοηθεί κράτος που να ονομάζεται «Κάτι σε Μακεδονία». Αλλά, όχι η Εκκλησία έχει ακραία άποψη, γιατί συμπορεύεται με την Χρυσή Αυγή.
Άραγε ο Καρανίκας και οι λοιποί του Μαξίμου θεωρούν πως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συμπορεύονται με την Χρυσή Αυγή; Αρχικά, όχι, γιατί είναι σίγουρο πως ο Καμμένος θα κάνει την κυβίστησή του όπως την έχει κάνει πολλές φορές μέχρι τώρα. Τέλος, επίσης, όχι, γιατί, απλώς πιστεύουν πως η Χρυσή Αυγή είναι χρήσιμη μόνον όταν αθροίζονται οι ψήφοι της για να ρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά.
                                                       Γιώργος Μιχαηλίδης*
                                             διευθυντής του EleftherosTypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου