Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

«Όχι στην απλή αναλογική» λέει ο Γιώργος Πατούλης

Για το ζήτημα της Μεταρρύθμισης του κράτους και τα στοιχεία που αυτή θα πρέπει να διαθέτει, για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη διαδικασία και για τις προτάσεις της ΚΕΔΕ για την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, μίλησε στην Σοφία Λιάκου(«Αxia News»), ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος & Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.
●►Κύριε Πατούλη, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της το ζήτημα της Μεταρρύθμισης στο Κράτος. Στο Συνέδριο των Ιωαννίνων θα είναι το κυρίαρχο θέμα;
Το ζήτημα της Μεταρρύθμισης του Κράτους αποτελεί για την Αυτοδιοίκηση το κορυφαίο ζήτημα. 
Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, γιατί συνδέεται άμεσα με το μέλλον της χώρας. 
Είναι το απαραίτητο βήμα για να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην ανάπτυξη, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης που εξελίσσεται σε παρακμή. 
H Ελλάδα της Δημοκρατικής Διακυβέρνησης χρειάζεται ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του Κράτους. Απαιτεί μια Αναδόμηση, ένα νέο μοντέλο Τοπικής Διακυβέρνησης, με Ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και ουσιαστική Αποκέντρωση. 
Υπηρετώντας το όραμα αυτό, επιλέξαμε ως μήνυμα του Συνεδρίου μας το: 
«Αλλάζουμε. Το Κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα».
●►Έχει συγκεκριμένα στοιχεία η Μεταρρύθμιση που επιδιώκετε;
Στη σημερινή συγκυρία είναι απαραίτητη μια Μεγάλη Αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο, που θα λαμβάνει υπόψη της τις εμπειρίες που αποκομίσαμε από τη μεταπολίτευση κι εντεύθεν. 
Διάστημα όπου ο τόπος μας κυβερνήθηκε, ανεξάρτητα από το ποια κόμματα εναλλάσσονταν στην εξουσία, από μια ισχυρή Κεντρική Εξουσία που διοικούσε με μια λογική συγκεντρωτικού σχεδιασμού. 
Στο διάστημα αυτό διαχειρισθήκαμε πάνω από 1 τρισ. ευρώ, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν αποφύγαμε την χρεοκοπία. 
Θεωρώ, λοιπόν, ότι πλέον έφτασε η ώρα για την επανάσταση του αυτονόητου, η ώρα να επικρατήσει επιτέλους η απλή λογική. 
Η ώρα να δώσουμε στις τοπικές κοινωνίες τη δύναμη και την ευθύνη να διαμορφώνουν οι ίδιες το μέλλον τους. 
Το μέλλον ανήκει στην Αυτοδιοίκηση. 
Σε όλο τον κόσμο, το κέντρο βάρους της ανάπτυξης πέφτει όλο και περισσότερο στους Δήμους και το κέντρο λήψης των αποφάσεων μεταφέρεται σε όλο και περισσότερα ζητήματα, από τα πάνω προς τα κάτω. Δεν μπορεί να υπάρξει Δυνατή Ελλάδα, χωρίς ισχυρούς Δήμους.
Εμείς λέμε ότι η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της. Να συμβάλει ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια, για την αναπτυξιακή αναγέννηση της Πατρίδας μας.
●►Μπορεί να υπάρξει ουσιαστική μεταρρύθμιση, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση από το Κράτος;
Η άποψή μας είναι διατυπωμένη εδώ και καιρό. Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος για την αλλαγή του Καλλικράτη. Εξαρχής είπαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση χωρίς χρήματα. Δεν μπορεί να επαναληφθεί η ιστορία του Καποδίστρια και του Καλλικράτη. Ουσιαστικό στοιχείο της μεταρρύθμισης που όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνει είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων.
 ●►Με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων;
Καμμία μεταρρύθμιση στη λειτουργία των δήμων δεν μπορεί να γίνει αν δεν συνοδεύεται από τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε προτείνει ως ΚΕΔΕ την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών, όπως:
Προώθηση της Φορολογικής Αποκέντρωσης. Πρώτο βήμα ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας να αποτελέσει τοπικό φόρο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε δήμου, ώστε να προωθεί την τοπική ανάπτυξη.
Άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ.
Αποκατάσταση των ΚΑΠ.Και καμμία περαιτέρω μείωση των πόρων που αποδίδονται στους δήμους, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, όπως προβλέπεται και στον προϋπολογισμό του 2018.
Δημιουργία Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί από τις χρηματοροές της νέας γενιάς παρακρατηθέντων, το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το Πράσινο Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Αξιοποίηση των πόρων του «Πράσινου Ταμείου» για τη χρηματοδότηση έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασηςστους δήμους.
Πρόσβαση των Δήμων στο ΕΣΠΑ, μέσω ειδικού προγράμματος ύψους 2.000.000.000 ευρώ.
Μεταφορά των ακινήτων του Δημοσίου στους δήμους.
Διεύρυνση του ρόλου των δήμων στηνπαραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, μέσω ενός νέου θεσμού προώθησης της τοπικής ανάπτυξης, του Τοπικού Συμφώνου Προώθησης της Επιχειρηματικότητας.
Σχεδιασμό κι εφαρμογή ενόςΕιδικού Προγράμματος για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.
Απόδοση πόρων που μας αφαιρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια (τέλη χρήσης βοσκότοπων, φόρος ζύθου, πετρελαιοειδή, τέλη παραχωρησιούχων Δημοσίου, κ.λ.π.)
Παραχώρηση στους ΟΤΑ του δικαιώματος χρήσης των αιγιαλώνκαι παράλληλη απόδοση μέρους των εσόδων στο Κεντρικό Κράτος.
Στόχος μας είναι με την ταυτόχρονη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων, τα ενοποιημένα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να φτάσουν στα επόμενα χρόνια από το 3,7% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, στο 8%, που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης.
●►H κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης και τη θέσπιση της απλής αναλογικής. Ποια είναι η θέση της ΚΕΔΕ;
Θέλουμε απλή λογική στη λειτουργία του Κράτους, κι όχι απλή αναλογική στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. 
Ως ΚΕΔΕ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θεωρούμε λανθασμένη την λογική που προωθεί η Κυβέρνηση, ότι τάχα η υιοθέτηση της απλής αναλογικής θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και στην ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας. Αυτό είναι 100% λάθος. 
Πουθενά στον κόσμο δεν συνιστά μεταρρύθμιση η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. 
Για μας είναι ξεκάθαρο ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για να λειτουργήσουν καλύτερα οι δήμοι μας. Δεν είναι κυρίαρχο ζήτημα η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και λειτουργικής μας αυτοτέλειας, ο ξεκάθαρος διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων και Περιφερειών, η δυνατότητά μας να αποφασίζουμε εμείς για το προσωπικό μας, κ.λ.π. 
Αλλά και για τους πολίτες σημασία έχει να μπορούν οι δήμοι να κάνουν έργα, να χτίζουν και να συντηρούν σχολεία, να λειτουργούν τους παιδικούς σταθμούς, να συντηρούν τα πάρκα και τις παιδικές τους χαρές. 
Να εκτελούν αντιπλημμυρικά έργα. 
Να μπορούν να λειτουργούν τις κοινωνικές τους δομές, οι οποίες κλείνουν από την έλλειψη χρηματοδότησης.
●►Πώς αντιδράτε στο ενδεχόμενο θέσπισης ορίου θητειών ή μείωσης της θητείας από πέντε σε τέσσερα έτη.
Είμαστε αντίθετοι στη μείωση της θητείας των αιρετών της Αυτοδιοίκησης από τα 5 στα 4 χρόνια. 
Και θεωρούμε ότι εφόσον μπει όριο στις θητείες των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, το ίδιο όριο θα πρέπει να μπει και για τις άλλες κατηγορίες πολιτικού προσωπικού , όπως π.χ. οι βουλευτές. 
Παράλληλα, απαιτούμε τη θέσπιση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών και την ισότιμη αντιμετώπιση τους σε σχέση με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό. 
Σε όλα τα επίπεδα. 
Μισθολογικό, συνταξιοδοτικό, αλλά και σε δυνατότητες ώστε να μπορούν να διευκολύνονται στο να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.
●►Συμφωνείτε με το ενδεχόμενο να αποσυνδεθούν οι δημοτικές εκλογές από τις ευρωεκλογές;
Οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως κινητή εορτή. Ούτε είναι δυνατόν να αλλάζει ο χρόνος διεξαγωγής τους ανάλογα με τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
                                                                               ΠΗΓΗ:
                            www.axiaplus.gr/γ-πατούλης-όχι-στην-απλή-αναλογική/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου