Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Μηνιαία έκθεση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV)

I Αποστολές ειδικών στην Ελλάδα
II Αποστολές ειδικών στην Γερμανία
III Επίκαιρα
IV Προαγγελίες
1. Άλφρεντ Έρχαρτ, τ. Δ/ντής Δημόσιας Διοίκησης και Ρόλφ Γκάινερτ, Συντονιστής της ελληνογερμανικής διαδημοτικής μεταφοράς τεχνογνωσίας, στις 25 Αυγούστου 2014 στην Αθήνα
Συνάντηση με το δήμαρχο Πατούλη (Μαρούσι) και συζήτηση για θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και οδοφωτισμό LED
Mαρούσι:
Στο τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ο στόχος είναι να καταστρωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων άμεσα σε συνεργασία με Έλληνες και Γερμανούς ειδικούς.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με σκοπό να υλοποιηθεί ένα πιλοτικό έργο για τον οδοφωτισμό με LED. Εδώ, θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία μιας πιλοτικής οδού.

2. Ο Πρόεδρος Ρότζερ Κέλε, ΄Ενωση Δήμων Βάδην- Βυρτεμβέργης και ο Δρ. Βόλφγκανγκ Μπρούντερ, τ. Δήμαρχος Όφφενμπουργκ, 28 & 29 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη
Συνάντηση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη
Θεσσαλονίκη:
Συζήτηση για τις εξελίξεις στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων στα πλαίσια της Τέταρτης DGV. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρίσκεται η συνεργασία των δημάρχων. Ο στόχος είναι, η διεύρυνση αυτής της συνεργασίας μετά τις δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα. Κεντρικό θέμα, πως θα μπορέσει η ανταλλαγή τεχνογνωσίας να οργανωθεί αποτελεσματικότερα μαζί με τους νέους δημάρχους.
3. 28 έως 1 Αυγούστου συζητήσεις στη Ρόδο καθώς και από 11 έως 13 Αυγούστου 2014 στην Αθήνα και στο Ηράκλειο
• Τουρισμός και οικονομική ανάπτυξη στα πλαίσια του έργου για τον τουρισμό υγείας „Ρόδος“
• Εναλλακτικές μορφές ενέργειας στα πλαίσια του έργου „Green Chiller“
Έργο για τον τουρισμό υγείας στη Ρόδο:
Το πιλοτικό έργο „Τουρισμός υγείας στη Ρόδο“ προσφέρει στους έχων ανάγκη περίθαλψης και στους περιθάλποντες τα οικεία τους πρόσωπα την ευκαιρία, να ταξιδέψουν για περίπου τρεις έως τέσσερεις εβδομάδες στη Ρόδο και να ξεκουραστούν σε μια περίοδο εκτός υψηλής τουριστικής σεζόν.
Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου ταξιδιού, ο επόμενος στόχος είναι, να γίνει μια κοινή ανάλυση της αγοράς και να ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης και μάρκετινγκ για τις επόμενες ομάδες ταξιδιωτών.
Παράλληλα δημιουργείται μια υπηρεσία κατ΄οίκον φροντίδας σε συνεργασία με ελληνικούς και γερμανικούς φορείς περίθαλψης και εκπαίδευσης.
Τα επόμενα ταξίδια στη Ρόδο προγραμματίζονται για το Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2014.
Green Chiller:
Προετοιμασία ενός κοινού Workshop που θα έχει ως θέματα τις „Aνανέωσιμες ενέργειες“ καθώς και την ψύξη μέσω της ηλιακής ενέργειας. Στόχος είναι ο σχεδιασμός ενός πιλοτικού έργου με "Πράσινη ψύξη»- Green Chiller.
Το Workshop προγραμματίζεται να διεξαχθεί σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου από 26 έως 27 Σεπτεμβρίου 2014.
II. Αποστολές ειδικών στην Γερμανία
1. Συντονιστική συνάντηση των Γερμανών δημάρχων
• Εγκαίνια του γραφείου δημάρχων στις 9 Σεπτεμβρίου 2014 στη Στουτγάρδη
• Συντονιστική συνάντηση στη Στουτγάρδη και στο Βερολίνο
Στουτγάρδη:
Υλοποιώντας τους όρους που συμφωνήθηκαν στη Τέταρτη DGV πρόκειται να εγκαινιαστεί το πρώτο γραφείο δημάρχων στην Γερμανία. Το γραφείο αυτό θα είναι αντίστοιχο εκείνων στην Ελλάδα και υποδεικνύει ότι η ανταλλαγή είναι αμοιβαία.
Η συντονιστική συνάντηση των Γερμανών δημάρχων, περιφερειαρχών και ειδικών της τοπικής αυτοδιοίκησης που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της DGV θα διεξαχθεί επίσης στις 9 Σεπτεμβρίου 2014 στη Στουτγάρδη. Στη συνάντηση αυτή πρόκειται να συμμετάσχει και ο ο συντονιστής της DGV εκ μέρους της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρίσκονται η ανταλλαγή εμπειριών των δημάρχων και ειδικών της τοπικής αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε συνομιλίες με δήμους της Ελλάδος καθώς και η προετοιμασία της Πέμπτης „DGV V“, που πρόκειται να διοργανωθεί στο Ηράκλειο την άνοιξη του 2015.
2. Νέοι από το Λαγκαδά ξεκινούν την διττή επαγγελματική τους κατάρτιση στο Βερολίνο, δημ. διαμέρισμα Στέγκλιτς- Τσέλεντορφ, στα τέλη Αυγούστου
• Διαδημοτικό έργο επαγγελματικής κατάρτισης Λαγκαδάς- Τσέλεντορφ
Στα πλαίσια της διαδημοτικής αδερφοποίησης μεταξύ του Λαγκαδά και του Βερολίνου Τσέλεντορφ ξεκινάει η υλοποίηση του έργου επαγγελματικής κατάρτισης „Κατάρτιση με μελλοντική προοπτική“ όπου 11 νέοι και νέες πρόκειται να ξεκινήσουν μια τριετή επαγγελματική κατάρτιση τον Αύγουστο/Σεπτέμβριο 2014. Μια εκδήλωση υποδοχής σχεδιάζεται για τους νέους Έλληνες στις 29 Αυγούστου 2014 στο Βερολίνο από τη δημοτική σύμβουλο Κρίστα Μάρκλ-Βιέτο, με συμμετοχή και των επιχειρήσεων κατάρτισης, εκπροσώπων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, μελών των ελληνικών συλλόγων καθώς και εκπροσώπων της ελληνό-ορθόδοξης εκκλησίας. Πρόκειται να συμμετάσχει και ο Εντεταλμένος της DGV, ο Υφυπουργός Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ και εκπρόσωποι της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο
Οι ποικίλες αυτές εμπειρίες μπορεί να ενδιαφέρουν και άλλους δήμους. Πληροφορίες για το πιλοτικό αυτό έργο διατίθενται στην ιστοσελίδα: www.grde.eu . 6
III. Επίκαιρα
1. Αποστολή του Υφυπουργού Φούχτελ στην Ελλάδα
Ο Εντεταλμένος της DGV επισκέφθηκε συνοδευόμενος από μια αποστολή την Ελλάδα από τις 22 έως τις 25 Ιουλίου 2014. Μέλη της αποστολής ήταν οι Γερμανοί Βουλευτές: Μάρκους Τρέσσελ, Κάτριν Άλμπσταϊγκερ, Γιόσεφ Ρίφ καθώς και ο εντεταλμένος του Υπουργείου Υγείας για τη συνεργασία στο τομέα της υγείας, Βόλφγκανγκ Τσόλλερ.
Ο στόχος του ταξιδιού ήταν να διασφαλιστεί η συνέχεια του έργου της DGV μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές το Μάιο 2014. Με το νέο Υπουργό Εσωτερικών Ντινόπουλο συμφωνήθηκε μια εντατικοοποίηση του έργου μετά τις θερινές διακοπές.
Με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, συζητήθηκαν συγκεριμένα έργα καθώς και η διενέργεια της Πέμπτης DGV στο Ηράκλειο. Με το Εμπορικό Επιμελητήριο υπογράφηκε ένα πρωτόκολλο με συγκεκριμένο σχεδιασμό εκδηλώσεων, όπως π.χ. ένα Workshop με θέμα την σύγχρονη ψύξη- Green Chiller. Στη Λέσβο συζητήθηκε η διοργάνωση συνεδρίων στο τομέα του τουρισμού, της γεωργίας και των ΑΠΕ. Ο Περιφερειάρχης Αθανάσιος Γιακαλής, οι βουλευτές Νίκος Σηφουνάκης και Ανδρέας Ανδριανόπουλος καθώς και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καλογρίδης χαιρέτησαν τις πρωτοβουλίες από την Γερμανία και εξέφρασε την υποστήριξη του.
2. Περιφέρεια Ράιν- Νέκαρ (RNK) προετοιμάζεται για συνεργασία
Μια αποστολή τεσσάρων ατόμων από την Περιφέρεια Ράιν-Νέκαρ (RNK), υπό τον Περιφερειάρχη Στέφαν Ντάλινγκερ, επισκέφθηκε από 4 έως 6 Αυγούστου 2014 την Κεφαλονιά. Η αποστολή ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών αναδόμησης μετά το σοβαρό σεισμό τον Ιανουάριο 2014. Στόχος είναι η αδερφοποίηση μεταξύ της Κεφαλονιάς και της Περιφέρειας Ράιν-Νέκαρ όπου μια ομάδα εργασίας θα μελετήσει το πλαίσιο συνεργασίας, ενώ σε διοικητικούς υπαλλήλους θα δοθεί η δυνατότητα για πρακτική άσκηση στην Περιφέρεια της Χαϊδελβέργης. Ένα ταξίδι του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου σχεδιάζεται για τις αρχές του 2015.
3. Ταξίδι του μουσικού συγκροτήματος της Εθελοντικής Πυροσβεστικής στην Ερέτρια, Ευβοίας
Περίπου 30 μουσικοί, ηλικίας μεταξύ 13 και 72 ετών από το Τένινγκεν/Κόντρινγκεν έδωσαν τρεις συναυλίες μαζί ελληνικές χορωδίες Απόλλων από την Ερέτρια και Άρτεμης από τον Αμάρυνθο.
Το ταξίδι αυτό διοργανώθηκε από τους δημάρχους του δήμου Τένινγκεν, Χάιντς-Ρούντολφ Χάγκενακερ, και τον Βασίλειο Βελέντζα του δήμου Ερέτριας. Η νέα δήμαρχος Ερέτριας, Αμφιτρίτη Αλιμπατέ, θα συνεχίσει την συνεργασία. Στο δήμο παραδόθηκε ένα πυροσβέστικό όχημα για το οποίο υπήρχε ανάγκη. Το φθινόπωρο ο δήμαρχος Χάγκενακερ θα οργανώσει μια επιχειρηατική αποστολή με την οποιία θα μπορέσει να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις επιχειρήσεις.
4. Ανάπτυξη της τουριστικής περιοχής των Ιωαννίνων στην Ήπειρο
Από 14 έως 27 Ιουλίου 2014 ο Στέφαν Μπούκερ, ειδικός τουρισμού της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, επισκέφθηκε τη Βόρεια Ελλάδα. Εκπρόσωποι της περιφέρειας καθώς και ειδικοί του τουρισμού θα αναπτύξουν από κοινού τουριστικά πακέτα (σχεδιασμός ποδηλατικών και περιπατητικών διαδρομών καθώς και διαδρομών με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα) στην περιοχή.
Ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέκας, ζήτησε να γίνει ένας σχεδιασμός μέτρων μαζί με αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα. Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχρίμης καθώς και η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Τατιάνα Καλογιάννη-Σταύρου, υποστηρίζουν το σχεδιασμό και θεωρούν ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα μπορέσουν να φανούν ήδη κατά το 2015.
IV. Προαγγελίες
Δρομολόγηση ελληνογερμανικών δράσεων για τη νεολαία σε συνεργασία με το ίδρυμα Φρίντριχ-Έμπερτ (FES) το Σεπτέμβριο 2014
Κατόπιν πρόσκλησης του ιδρύματος FES στην Αθήνα και σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Συνέλευση πρόκειται να συναντηθούν από 26 έως 28 Σεπτεμβρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη 13 εκπρόσωποι ελληνογερμανικών δράσεων και έργων για τη νεολαία. Πρόκειται για μια συνάντηση με φορείς και πρόσωπα που μπορούν να δράσουν ως πολλαπλασιαστές της ελληνογερμανικής συνεργασίας, όπως σχολεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύλλογοι και κοινωνικοί φορείς.
Ο στόχος του τριήμερου σεμιναρίου είναι ο σχεδιασμός μιας μελλοντικής ανταλλαγής νέων ανάμεσα στις δύο χώρες.
                      Ελληνογερμανικό Φόρουμ Νεολαίας
Από 03 έως 06/11 προγραμματίζεται στο Μπαντ Χόνεφ ένα διμερές ελληνογερμανικό φόρουμ νεολαίας. Διοργανωτής θα είναι το Ομοσπονδιακό Υπουργείο οικογένειας, τρίτης ηλικίας, γυναικών και νεολαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου