Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Παράνομο το Mall & με τη βούλα τού ΣτΕ

Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από δέκα χρόνια δικαστικής διαδρομής, ώστε η Δικαιοσύνη να αποφανθεί ότι είναι άκυρη η οικοδομική άδεια ανέγερσης του εμπορικού κέντρου The Mall Athens στο Μαρούσι.
 Κι αυτό γιατί, όπως αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, ο Νόμος Βενιζέλου (Ν. 3207/2003) βάσει του οποίου κατασκευάστηκε το «Mall» δεν είναι νόμιμος καθώς δεν προηγήθηκε, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, η έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης.
Ωστόσο νομική λύση υπάρχει έστω και καθυστερημένα προκειμένου να μην κατεδαφιστεί το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στη νοτιοανατολική Ευρώπη, 75.000 τετραγωνικών μέτρων.
 Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η λύση είναι η σύνταξη εκ των υστέρων περιβαλλοντικής μελέτης, ώστε να θεραπευτεί η νομική αδυναμία που προέκυψε. Οι ίδιοι κύκλοι επικαλούνται σχετική απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων που επιτρέπει παρόμοιες λύσεις. Υπενθυμίζεται ότι η οικοδομική άδεια για την ανέγερση του «Mall» ιδιοκτησίας της εταιρείας Lamda Development, χορηγήθηκε με τον νόμο Βενιζέλου και κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της οικοδομικής άδειας κατασκευής του εμπορικού κέντρου. 

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν τον νόμο αντισυνταγματικό, με το σκεπτικό ότι δεν είναι δυνατόν διοικητικές πράξεις όπως η έκδοση οικοδομικής άδειας να θεσπίζονται με νόμο, γιατί έτσι φαλκιδεύεται το δικαίωμα των πολιτών για δικαστική προστασία. 
Πάντως η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δέχθηκε ότι μπορεί η διοίκηση (αρμόδιοι υπουργοί) με νόμο να χορηγεί οικοδομική άδεια (κάτι ανάλογο είχε γίνει και με την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου στο Θεσσαλικό κάμπο), ωστόσο έκρινε ότι σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών (άρθρο 24 του Συντάγματος) και με τις προδιαγραφές που θα τηρούνταν εάν γίνονταν με διοικητική πράξη, δηλαδή με υπουργική απόφαση.

Η απόφαση θα δημοσιευτεί μετά τις 17 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ξεκινά το νέο δικαστικό έτος.

                                                                          Μαρία Δήμα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου