Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Eπεμβάσεις του Σ.Π.Α.Π

Σε περισσότερα από 25 περιστατικά για την κατάσβεση φωτιών στην ύπαιθρο, σε οχήματα, αλλά και σε ιερό ναό, χρειάστηκε να επέμβει ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π) κατά το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου 2011, όπως προκύπτει από τον απολογισμό της δίμηνης επιχειρησιακής του λειτουργίας.
Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, τα περιστατικά στα οποία χρειάστηκε να επέμβει ο Σ.Π.Α.Π, συνοψίζονται στα εξής:
Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις κατάσβεσης πυρκαγιών κατά το μήνα Μάιο αφορούσαν σε χορτολιβαδικές εκτάσεις στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδας. Σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε πλήρης κατάσβεση τους από πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου Αρτέμιδας και του Σ.Π.Α.Π, ενώ αυστηρές συστάσεις έγιναν προς τους ιδιοκτήτες οικοπέδων για την τήρηση της απαγόρευσης ανάμματος φωτιάς κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Τα συνεργεία του Σ.Π.Α.Π συνέδραμαν την Παρασκευή 27 Μαΐου στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβατών δύο Ι.Χ αυτοκινήτων έπειτα από σφοδρή σύγκρουση που σημειώθηκε στη λεωφόρο Διονύσου – Νέας Μάκρης στο ύψους του Δήμου Μαραθώνα. Το προσωπικό του Σ.Π.Α.Π άμεσα μετέβη στο σημείο και ανέσυρε βαριά τραυματίες τους συνολικά τέσσερις επιβαίνοντες, οι οποίοι και διεκομίσθησαν από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. Τα συνεργεία του Σ.Π.Α.Π μαζί με τα πυροσβεστικά οχήματα που είχαν σπεύσει στο σημείο, διευκόλυναν, επίσης, την κίνηση των οχημάτων στο δρόμο μετά τη διακοπή της κυκλοφορίας που είχε προκαλέσει η σύγκρουση, ενώ φορτηγά του Δήμου Μαραθώνα έριξαν άμμο στο οδόστρωμα για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων.
Στις 4 Ιουνίου 2011 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Συνδέσμου ανέθεσε στους εθελοντές του Δήμου Αρτέμιδας μαζί με τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος να επέμβουν για να κατασβήσουν τη φωτιά που ξέσπασε στον Ιερό Ναό Υπαπαντής στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδας. Στο σημείο κλήθηκε και υπάλληλος της ΔΕΗ για να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να μην υπάρξει εξάπλωση της φωτιάς. Από την πυρκαγιά σημειώθηκαν περιορισμένες υλικές ζημιές σε έπιπλα και οικοσκευή του ιερού ναού.
Στις 18 Ιουνίου, έπειτα από τηλεφωνική καταγγελία κατοίκου, υπάλληλος του Σ.Π.Α.Π μετέβη στην περιοχή «Καταρράκτες» στο Ντράφι του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου όπου διαπιστώθηκε ότι τρεις αλλοδαποί υπήκοοι είχαν ανάψει φωτιά για μπάρμπεκιου μέσα στο δάσος με άμεσο τον κίνδυνο για την πρόκληση πυρκαγιάς, την οποία και κατέσβησε άμεσα.
Στις 20 Ιουνίου φωτιά εκδηλώθηκε σε σταθμευμένο στην οδό Αγίου Νικολάου και Κισάβου Ι.Χ όχημα. Στο σημείο έσπευσε άμεσα πυροσβεστικό όχημα από το Δήμο Βριλησσίων και τον Σ.Π.Α.Π, κατασβήνοντας τάχιστα τη φωτιά προτού επεκταθεί σε άλλα γύρω οχήματα. Επί τόπου έσπευσε και ανακριτικό πυροσβεστικό όχημα προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς.
Στις 23 Ιουνίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ελιές και σε ξερά χόρτα στα όρια Πολυδενδρίου – Διονύσου. Με επικεφαλής το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Κυριάκο Κοντάκη, που ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων, ο Σ.Π.Α.Π συμμετείχε στην κατάσβεση με δύο οχήματα που συνέδραμαν μαζί με τα οχήματα του Δήμου Διονύσου το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Φωτιά εκδηλώθηκε στις 24 Ιουνίου στο σταθμό μεταφόρτωσης του Δήμου Μαραθώνα όπου με επικεφαλής το Δήμαρχο Ραφήνας και μέλος του ΔΣ του Σ.Π.Α.Π Γιώργο Χριστόπουλο, και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Βλάσση Σιώμο, οχήματα του Σ.Π.Α.Π βοήθησαν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στην επιχείρηση συμμετείχε με μέσα κατάσβεσης και ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου. Για να αποφευχθεί τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς στο σημείο, οχήματα της Περιφέρειας Αττικής έριξαν μπάζα.
Με την ευκαιρία της δίμηνης καταγραφής των συμβάντων επέμβασης του Σ.Π.Α.Π από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, επισημαίνεται ότι η καύση ξερών και χόρτων, και το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο από 1η Μαΐου απαγορεύεται αυστηρά.
Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και επιτυχή ανταπόκριση του προσωπικού του Συνδέσμου σε όλες τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. «Ο Σ.Π.Α.Π σε όλες τις περιπτώσεις πυρκαγιάς έκτακτης ανάγκης που παρουσιάστηκαν κατά το τελευταίο δίμηνο έχει επέμβει καθοριστικά προλαμβάνοντας δυσάρεστες καταστάσεις. Έχει προασπίσει την ασφάλεια των κατοίκων στις περιοχές ευθύνης του αποδεικνύοντας το δυναμισμό και την αποτελεσματικότητά του. Ευχαριστούμε όλες τις δυνάμεις του Σ.Π.Α.Π που έχουν συμβάλει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και του πρασίνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου