Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Υποσταθμός της ΔΕΗ αφανίζει πάρκο στην Αγία Φιλοθέη Αμαρουσίου!

Υποσταθμός της ΔΕΗ εξαφανίζει έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στην Αγία Φιλοθέη Αμαρουσίου. Το παρκάκι που φτιάχτηκε πριν από περίπου είκοσι χρόνια επί της οδού Φλέμινγκ και Πεντελικού και έχουν δεντροφυτεύσει κάτοικοι αλλά και ο δήμος Αμαρουσίου, σχεδιάζεται να θυσιαστεί με σκοπό στο χώρο να φιλοξενηθεί υπέργειος σταθμός που θα καλύπτει τον αυξημένο ενεργειακό φόρτο της περιοχής.
Πριν από ένα χρόνο ο δήμος Αμαρουσίου πήρε την απόφαση να ανάψει το πράσινο φως στην νέα εγκατάσταση ηλεκτροδότησης αλλά μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, η υπόθεση ατόνησε για να επανέλθει πριν από ένα μήνα ξανά.
Όπως διαπιστώνεται από τους κατοίκους, η επιμονή για τον υποσταθμό σε κοινόχρηστο χώρο, έρχεται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μίας νεόδμητης τετραώροφης πολυκατοικίας 12 διαμερισμάτων, παρά το γεγονός ότι ο εργολάβος, πριν από δύο χρόνια δεσμευόταν ότι θα κατασκευάσει τον υποσταθμό σε χώρο δικό του όπως άλλωστε προβλέπει και η σύγχρονη νομολογία.
Σύμφωνα δε με νομικούς κύκλους, σε αντίστοιχη περίπτωση στα Βριλήσσια, ο δήμος απαγόρευσε σε κοινόχρηστο χώρο υποσταθμό της επιχείρησης.
Όμως στην περιοχή του Αμαρουσίου, παρά τις οξύτατες αντιδράσεις των πολιτών και την μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση που δημιουργούν τα κτιριακά μεγαθήρια, η εγκατάσταση προορίζεται να «φυτευτεί» στο χώρο του πάρκου. Στην προσπάθεια μάλιστα να κατευναστούν οι αντιδράσεις, ο υποσταθμός διαφημίζεται ότι θα είναι υπόγειος και το επιχείρημα των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα χρειαστεί να μεταφυτευτούν μόνο δύο θάμνοι και μία λεύκα!
Παρά τα πισωγυρίσματα του δήμου και τις δύο αναβολές που έχει πάρει η συζήτηση του θέματος από το δημοτικό συμβούλιο, πρόσφατα οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν και την άλλη μεθόδευση δημοτικών παραγόντων να πλασάρουν ως πρόταση της ΔΕΗ την μεταφορά στον κοινόχρηστο χώρο και άλλου υποσταθμού της Επιχείρησης στην περιοχή. Όμως σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους δεν προκύπτει από κανένα έγγραφο της ΔΕΗ αυτή η απαίτηση καθώς οι υποσταθμοί είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας και εκείνη αποφασίζει για την μεταφορά τους.
Οι κάτοικοι, οι οποίοι πρόσφατα παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας με 380 υπογραφές στο δήμαρχο Αμαρουσίου, υποστηρίζουν ότι η ενέργεια αυτή είχε ως στόχο να πειστούν οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίσουν την κατασκευή του σταθμού και να απαλλαγεί ο εργολάβος από το βάρος της κατασκευής του υποσταθμού.


http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=95952

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου