Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ» ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝTΡΟΥ & ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ

Εντύπωση προκαλεί στους Μαρουσιώτες και στους εμπόρους του κέντρου της πόλης, το γεγονός πως τα μέλη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου (Ε.Σ.ΑΜ.), αντί να αγωνίζονται για τα προβλήματα των μελών τους, δικαιολογούν και προπαγανδίζουν τις επιλογές του Δημάρχου, σαν να είναι μέλη του γραφείου τύπου του.
Ενώ το παραδοσιακό κέντρο στο Μαρούσι, έχει γεμίσει από δεκάδες κλειστά μαγαζιά οι συγκεκριμένοι κύριοι, δεν είναι διατεθειμένοι ούτε τώρα να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και των λουκέτων.
Δεν βρίσκουν ούτε μια κουβέντα να πουν για τις περικοπές του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, που αποτελούν την κύρια πελατεία του εμπορικού κόσμου.
Για την αβάσταχτη φορολογία και τα υψηλά δημοτικά τέλη, για την πτώση του τζίρου που προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις επιλογές των κυβερνήσεων και των Δημοτικών Αρχών που με αποφάσεις τους στήριξαν και στηρίζουν τις πολυεθνικές εταιρίες και τα γνωστά πολυκαταστήματα.
Για τις αποφάσεις της πολεοδομίας και της δημαρχιακής επιτροπής για έκδοση οικοδομικών αδειών για super markets στο κέντρο της πόλης (οικόπεδο «ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ» και «ΚΑΡΟΥΖΟΥ» ).
Για τα υπέρογκα ενοίκια .
Αντίθετα, στήριξαν την απόφαση της Δημοτικής Αρχής για αναγόρευση του Αμαρουσίου σε τόπο «τουριστικού προορισμού», που ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση του ωραρίου των εμποροϋπαλλήλων και την καθιέρωση ως εργάσιμης της Κυριακής.
Η πολυδιαφημιζόμενη «ανάπλαση» του κέντρου της πόλης, που θα γίνει με χρήματα που δίνει η Νομαρχία, είναι φανερό πως είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, ανταλλαγμάτων και διαπλοκής κυκλωμάτων, όπως αυτά που καθημερινά αναφέρονται στον ημερήσιο τύπο.
Με το ποσό αυτό (7,5 εκ. ευρώ), θα ήταν δυνατόν να κατασκευαστούν περίπου 500 θέσεις υπόγειας στάθμευσης, εάν η διοίκηση είχε εγκαίρως προβεί στον απαραίτητο σχεδιασμό και τις αντίστοιχες μελέτες, και όχι να σπαταληθούν σε έργα βιτρίνας, αμφίβολου αισθητικού αποτελέσματος.
Είναι εξοργιστική η προσπάθεια που γίνεται από τον Δήμαρχο και τα «παπαγαλάκια» του, να πείσουν ότι τα 7,5 εκ. ευρώ δεν θα δίνονταν παρά μόνο για την «ανάπλαση», όταν γειτονικοί Δήμοι πήραν πολύ περισσότερα χρήματα για έργα υποδομών για τα οποία είχαν έτοιμες μελέτες.
Η κατάσταση στο Εμπορικό παραδοσιακό κέντρο θα επιδεινωθεί, λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι έμποροι θα βιώσουν όλο και περισσότερες δυσκολίες. Και σαν να μη φτάνουν όλα τα παραπάνω το κέντρο θα γίνει για άλλη μια φορά εργοτάξιο.
Οι μόνοι κερδισμένοι της υπόθεσης, θα είναι οι διαπλεκόμενοι που θα ροκανίσουν τις κρατικές επιχορηγήσεις, όπως γινόταν κατά συρροή και στο παρελθόν.
Μια χρηστή και ικανή διοίκηση θα αναδείκνυε τον παραδοσιακό χαρακτήρα του εμπορικού κέντρου και θα αντιτασσόταν σθεναρά στην εισβολή των πολυεθνικών που αφανίζουν τους μικρούς επιχειρηματίες.
Με το ένα δέκατο των 7,5 εκ. ευρώ, θα βελτίωνε την εικόνα του κέντρου και θα φρόντιζε να εξασφαλίσει κρατικές πιστώσεις (και όχι ΣΔΙΤ) για την κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης και έργων για την διευκόλυνση της προσβασιμότητας των δημοτών τόσο στο παραδοσιακό κέντρο, όσο και στα μικρότερα περιφερειακά κέντρα της πόλης.
Θα συμπαραστεκόταν ενεργά στις ανάγκες των εμπόρων και δε θα σπαταλούσε χρήματα του δημοσίου σε αεριτζίδικες «επενδύσεις».
Αυτές θα έπρεπε να είναι κατά τη γνώμη της δημοτικής κίνησης «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» οι διεκδικήσεις των εμπόρων και όχι η ανάληψη του ρόλου της υπεράσπισης της δημοτικής αρχής απέναντι στην κριτική που δέχεται από τις δημοτικές παρατάξεις.
Η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» ιεραρχώντας τα προβλήματα του εμπορικού κέντρου επιλέγει να προβάλει το σημαντικότερο αίτημα του εμπορικού κόσμου :
ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ : περιφερειακά του κέντρου (σε αδόμητα και ανενεργά οικόπεδα), με κεφάλαια κρατικά ή δημοτικά, με μελέτες απόσβεσής τους, με χαμηλό αντίτιμο.
Η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» έχει καταθέσει προτάσεις όπως η μελέτη για το οικόπεδο «ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ», για την οποία λοιδορήθηκε, που όμως δικαιώνεται. Υπάρχουν και άλλοι χώροι μικροί και μεγαλύτεροι. Δυστυχώς το σχέδιο της διοίκησης, δεν εκπονείται με στόχο το συμφέρον του εμπορικού κόσμου και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
www.kontrastonkairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου