Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ η ΣΥΖΗΤΗΣΗ στο «ΣΤΕΚΙ +» για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Συγκέντρωση – συζήτηση με θέμα: «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» :
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, πραγματοποίησε με μεγαλη επιτυχία το πρωί της Κυριακής 16 Μαίου στο «ΣΤΕΚΙ» (Σαλαμίνος 32 & Μητροπόλεως) η Δημοτική Κίνηση Αμαρουσίου «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ».
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Λευτέρης Μαγιάκης έκανε αναλυτική ενημέρωση για τις διατάξεις του προς ψήφιση νομοσχεδίου και τις αλλαγές που θα επιφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ακολούθησε συζήτηση με τοποθετήσεις των παρισταμένων.
Η συγκέντρωση απέστειλε μήνυμα συμπαράστασης στο Δήμαρχο του Ελληνικού Χρ. Κορτζίδη που συνεχίζει για 18η μέρα απεργία πείνας διεκδικώντας να παραμείνει το Ελληνικό αυτόνομος Δήμος.
Μεταξύ των προτάσεων που διατυπώθηκαν ήταν να προβλεφθεί και στους δήμους που δεν συνενώνονται η δημιουργία δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων με βάση πληθυσμιακά και πολεοδομικά κριτήρια.
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Λ. ΜΑΓΙΑΚΗ ΣΤΟ Δ.Σ.
          ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Η διοικητική μεταβολή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» γίνεται σε μια περίοδο αυστηρής επιτήρησης της χώρας, από το Δ.Ν.Τ., την Ε.Κ.Τ. και την Ε.Ε., σε μια περίοδο αυστηρής λιτότητας και περικοπών για τον Ελληνικό λαό.
Εντάσσεται σε ένα πλαίσιο περιστολής των δαπανών (δηλώνεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Ε.Ε) και υποχρηματοδότησης που θα οδηγήσει τελικά στην κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) και θα εξωθήσει στην ανεργία χιλιάδες από τους σημερινούς εργαζόμενους .
Το 3% του ΑΕΠ που διαχειρίζεται σήμερα η Τ.Α (16% στις χώρες της Ε.Ε) φαίνεται ότι θα μειωθεί και όποιος αντέξει.
Το πολιτικό σύστημα επί τριάντα και πλέον χρόνια κατασπατάλησε πόρους σε πελατειακές σχέσεις. Αναδιένειμε πόρους προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου, μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων και των προγραμματικών συμβάσεων. Οι ισχυροί δήμοι των 3/5 αποδείχθηκαν ισχυροί, μόνο στο επίπεδο της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Με τη σημερινή μεταρρύθμιση διατηρείται άθικτο ακριβώς το ίδιο καθεστώς. Ανατίθεται σε ένα κονκλάβιο, μειοψηφίας στο λαό, να διαχειρίζεται ανεξέλεγκτα πολύ μεγαλύτερα ποσά απ’ ότι προηγουμένως.
Η αποκέντρωση είναι έννοια πολιτικής δημοκρατίας. Δεν είναι έννοια γραφειοκρατικού συμπλέγματος ούτε θέμα μεγέθους.
Είναι προφανές – και μόνο εκ του εκλογικού συστήματος – πως κάθε έννοια αυτοδιοίκησης έχει καταπατηθεί. Ενώ θα πρέπει το αποκεντρωμένο κράτος να βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες, τουλάχιστον όσο αφορά τις επιλογές των αντιπροσώπων τους, το εκλογικό σύστημα καθιστά τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» κατά πολύ βασιλικότερο του κεντρικού κράτους.
Το Δημοτικό Συμβούλιο περιθωριοποιείται καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή είναι πανίσχυρη και το συμβούλιο μεταθέτει αρμοδιότητες και δικαίωμα λήψης αποφάσεων – με απόφαση της πλειοψηφίας – στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Στις επιτροπές αυτές δεν ορίζεται ως υποχρεωτική η συμμετοχή της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Αντίθετα, τα μέλη τους εκλέγονται από το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου με πλειοψηφικό και η μειοψηφία θεωρείται ενιαίο σύνολο. Οι επιτροπές αυτές υποκαθιστούν το δημοτικό συμβούλιο και σε θέματα αρμοδιότητάς του όχι μόνο εκ του νόμου αλλά και με απλή απόφαση της πλειοψηφίας. Δεν είναι εισηγητικές επιτροπές εργασίας, οι οποίες μπορούν, αν λειτουργούν σωστά, να επιμερίζονται το εισηγητικό έργο του δημοτικού συμβουλίου και να απογραφεικρατικοποιούν την λειτουργία του.
Ανοίγει διάπλατα, λόγω υποχρηματοδότησης και μεταφοράς πρόσθετων αρμοδιοτήτων, η ιδιωτικοποίηση των δήμων, η ανάληψη από τους ιδιώτες σοβαρών τομέων του δημόσιου χώρου, με παράλληλη αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Τα σχέδια είναι έτοιμα.
Είμαστε υπέρ της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην Τ.Α. και αποκέντρωσης του κράτους με τις παρακάτω προϋποθέσεις :
• Να εφαρμοστεί η απλή αναλογική, ώστε να εκφράζεται ανόθευτα η επιλογή των πολιτών οι δήμοι και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα στην κοινωνία να εκφραστεί αυτόνομα στα θεσμικά όργανα.
• Να καταργηθούν οι επτά (7) κρατικές διοικήσεις
• Να υπάρξει κεντρική χρηματοδότηση με κρατικούς πόρους σταθερή και όχι εξαρτώμενη από τη διακύμανση των εσόδων από Φ.Π.Α. ή των εσόδων του κράτους.
• Οι συνενώσεις να γίνουν αποδεκτές από τα αιρετά όργανα και τις τοπικές κοινωνίες με τοπικά δημοψηφίσματα, διαφορετικά να μην ισχύσουν
• Να δοθεί αρκετός χρόνος οργάνωσης των νέων θεσμών, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Τ.Α. και να αποφευχθεί το χάος που θα συμβεί από 1.1.2011
• Να θεσμοθετηθεί ουσιαστικός λαϊκός έλεγχος. Αποφασιστικές αρμοδιότητες στις δημοτικές κοινότητες και τα περιφερειακά διαμερίσματα και όχι ανούσιες διαβουλεύσεις
• Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και οι μετατάξεις να γίνουν σε οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις.
http://www.kontrastonkairo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου