Η Ορχήστρα Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Πανεπιστημίων στο Μπελφόρ της Γαλλίας (FIMU) απλώνει γέφυρα συνεργασίας και συναδέλφωσης
Την ελληνική μουσική ταξίδεψε στο Μπελφόρ της Βόρειας Γαλλίας, η ορχήστρα Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου, συμμετέχοντας στο Διεθνές Φεστιβάλ της Μουσικής Πανεπιστημίων, τη μεγάλη γιορτή της μουσικής γνωστή με το όνομα FIMU.
3.000 χιλιάδες μουσικοί, 250 μουσικά γκρουπ από 30 χώρες, ανάμεσα τους και η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμαρουσίου, μοιράστηκαν για ένα τριήμερο την εμπειρία τους για όλα τα είδη της μουσικής, στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα πως ο πολιτισμός αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και συναδέλφωσης μεταξύ των λαών.
Στο γραφικό Μπελφόρ με το σκαλισμένο λιοντάρι στο λόφο κάτω από το κάστρο, επί 26 χρόνια στο περίφημο FIMU συναντώνται καλλιτεχνικά σχήματα, ορχήστρες, συγκροτήματα από όλα τις γωνιές του πλανήτη, τόσο από το χώρο των πανεπιστημίων, όσο και από Δήμους, Ωδεία, αλλά ακόμη και επαγγελματίες, σε μία μουσική πανδαισία διαφορετικότητας και πλουραλισμού, τόσο μουσική όσο και ανθρώπινη.
Η ορχήστρα Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου, υπό την επιμέλεια της διευθύντριας του Ωδείου κας Φωτεινής Κοσκόρου – Παλαμίδη έδωσε τέσσερεις συναυλίες με διαφορετικό πρόγραμμα από το διαχρονικό ρεπερτόριο του καλού ελληνικού τραγουδιού ενθουσιάζοντας το κοινό, που εκφράστηκε με θερμό χειροκρότημα και θετικότατα σχόλια, αλλά κυρίως χορεύοντας συρτάκι αλά γαλλικά.
Στην πολιτιστική συνάντηση το Δήμαρχο Αμαρουσίου κο Γιώργο Πατούλη εκπροσώπησε η Δημοτική Σύμβουλος, υπευθυνη για την καθημερινότητα του πολίτη κα Ρένα Χαλιώτη, η οποία συνόδευσε την αντιπροσωπεία της πόλης του Αμαρουσίου στο Μπελφόρ.
Η πρώτη συναυλία δόθηκε στην τιμητική βραδιά για την Ελλάδα στον Καθεδρικό Ναό της πόλης, την Παρασκευή 25 Μαΐου, μία ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ.
Μπροστά στις αδελφωμένες σημαίες της Γαλλίας και της Ελλάδας, η Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου με την Γαλλική χορωδία «Ας τραγουδήσουμε» της Alstom ερμήνευσαν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια, πολλά από τα οποία είναι γνωστά και στη Γαλλία από τη Νανά Μούσχουρη.
Ανάμεσα τους τα «Έλα, πάρε μου τη λύπη», «Τα Παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζηδάκι, «Αθήνα και πάλι Αθήνα» του Μιχάλη Σουγιούλ, «Φαίδρα» του Μίκη Θεοδωράκη, που ερμήνευσε η δασκάλα του σύγχρονου τραγουδιού του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου κα Αγγελική Κουνάκη σε συγχορδία με τις Γαλλίδες χορωδούς.
Στο χαιρετισμό της η κα Χαλιώτη, μετέφερε τα θερμά συγχαρητήρια του Δημάρχου κου Πατούλη για τον επιτυχημένο θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής που φέρνει κοντά χιλιάδες νέους από όλο τον πλανήτη, υπογραμμίζοντας και την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει η πόλη του Αμαρουσίου, με την μακραίωνη πολιτιστική ιστορία και παράδοση, στην μουσική παιδεία και στην πολιτιστική καλλιέργεια της νέας γενιάς.
Η αυλαία της βραδιάς έπεσε μέσα σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, με τα δύο μουσικά σύνολα να ερμηνεύουν τον Ύμνο της Ευρώπης.
Στην επίσημη πρόσκληση του Νομάρχη του Μπελφόρ κ. Ιβ Άκερμαν προς την αντιπροσωπεία του Δήμου Αμαρουσιου ανήμερα της επίσημης έναρξης των εκδηλώσεων, η κα Ρένα Χαλιώτη τον επισκέφθηκε στο γραφείο του.
Μεταφέροντας το μήνυμα του Δημάρχου κου Γιώργου Πατούλη στον κ. Ιβ Άκερμαν επισήμανε τη σημασία του πολιτισμού ως γέφυρας συνεργασίας ανάμεσα στους δύο Δήμους και σημείωσε ότι η πόλη του Αμαρουσίου επενδύει σε κάθε έκφανσή του. Στο πλαίσιο αυτό, αντιλλάγησαν απόψεις για περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα στους Δύο Δήμους.
Παράλληλα ο κ. Νομάρχης εκφράζοντας το ενδιαφέρον του για την ελληνική κρίση, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει καλύτερος πρεσβευτής της Ελλάδας, από την παρουσίαση της αντιπροσωπείας του Δήμου Αμαρουσίου στο Μπελφόρ.
Από την πλευρά της η κα Χαλιώτη εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και συνοχής θα τα καταφέρει.
Ως αναμνηστικά της πόλης του Αμαρουσίου, η κα Χαλιώτη προσέφερε στο κ. Νομάρχη, ένα βιβλίο με την ιστορία του, ένα DVD για τον Ολυμπιονίκη Σπύρο Λούη, καθώς και ένα κεραμικό της ολυμπιακής πόλης του 2004.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Έλληνας ομογενής από την Κεφαλλονιά κος Μίλτος Κωνσταντακάτος, που ζει εδώ και 30 χρόνια στη χώρα, εξέχον μέλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σεβαστός από τους Τοπικούς Άρχοντες.
Είναι Αναπληρωτής Αντινομάρχης του Μπελφόρ, αλλά και Αντιδήμαρχος της Κοινότητας των Κοινοτήτων του Τίλιου, η οποία περιλαμβάνει τα 13 χωριά που βρίσκονται στην ανατολική περιοχή του Μπελφόρ. Επίσης ο κος Κωνσταντακάτος είναι γνωστός για το κοινωνικό του έργο. Σημαντική είναι επίσης η συμβολή του για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, ενώ περιέλαβε με θερμή φιλοξενία την ελληνική αντιπροσωπεία.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Ορχήστρα των Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου εμφανίσθηκε στη σκηνή της τζαζ και την επόμενη ημέρα το μεσημέρι στη Λαϊκή Σκηνή στη κεντρική πλατεία, συναυλία που επανέλαβε στο ίδιο χώρο και την τελευταία ημέρα της εκδήλωσης. Με ένα πρόγραμμα γεμάτο από μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού πενταγράμμου ενθουσίασε το κοινό, που καταχειροκρότησε τα μέλη της Ορχήστρας.
Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων: ο «Μέτοικος» του Ζορζ Μουστακί στα Ελληνικά και τα Γαλλικά με την καταλυτική ερμηνεία του Μιχάλη Λάμπρου, συγκίνησε τους Γάλλους που σιγοτραγούδησαν μαζί του.
Ακόμη οι «Αραπίνες» του Τσιτσάνη, η «Θεσσαλονίκη»του Ζαμπέτα, η «Μαργαρίτα Μαργαρώ» του Θεοδωράκη, το «Μοιάζεις κι εσύ σαν θάλασσα» του Χιώτη, αλλά και το «Τι ζητάω» του Μαχαιρίτσα, «Τα πιο ωραία λαϊκά»του Κραουνάκη, το «Αχ Ελλάδα» των Αλαγιάννη – Ρασούλη.
Την ελληνική μουσική αντιπροσωπεία αποτελούσαν:
Η Φωτεινή Κοσκόρου – Παλαμίδη, διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου που έπαιξε ακορντεόν και είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια, την Ελένη Χοζού (πιάνο), το Βασίλη Κωστέα (τύμπανο),το Μιχάλη Σωτηράκη (μπουζούκι), το Μαρίνο Γαλατσινό (πνευστά), τον Αθανάσιο Θάνο (κιθάρα),το Βαγγέλη Ζωγράφο που έπαιξε κοντραμπάσο και έκανε την ενορχήστρωση σε συνεργασία με την Ελένη Χοζού, αλλά και οι τραγουδιστές Αγγελική Κουνάκη, Μιχάλης Λάμπρου και Χριστίνα Σταυράκη.
Σημειώνεται ότι τα έξοδα της αποστολής στο Μπλεφόρ καλύφθηκαν με τις επιχορηγήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ και της Κοινότητας των Κοινοτήτων του Τίλιου, στην οποία όπως προαναφέρθηκε είναι Αντιδήμαρχος ο Έλληνας ομογενής και Αναπληρωτής Αντινομάρχης του Μπελφόρ κο Μίλτος Κωνσταντακάτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου