Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πεντέλης για το άνοιγμα των Σχολείων

                         Προς: Δήμαρχο Πεντέλης
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Δημοτικούς Συμβούλους, Τοπικούς Συμβούλους, Ένωση Γονέων, Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων
Θέμα: Σχεδιασμός & λήψη μέτρων ενόψει του ανοίγματος των σχολείων την Δευτέρα 11.5.2020
Οι ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο Παιδείας, την προηγούμενη εβδομάδα, για τo άνοιγμα των σχολείων εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τόσο στους μαθητές και τους γονείς όσο και στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς. 
Αυτό συμβαίνει γιατί τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία δεν φαίνεται να βρίσκονται στις προθέσεις της κυβέρνησης να επιλυθούν όπως για παράδειγμα: η έλλειψη καθαριότητας, οι ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, τα εκπαιδευτικά κενά, τα μέσα ατομικής προστασίας και τα υλικά καθαρισμού κλπ.
Η κυβέρνηση προβάλλει για άλλη μια φορά τη ατομική ευθύνη αντί να αναλάβει τη δικιά της ευθύνη, που είναι η προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. 
Μάλιστα αντί να πάρει στοιχειώδη μέτρα για την πλήρωση των κενών, την μείωση των αριθμών των παιδιών ανά τμήμα, την ανέγερση σύγχρονων σχολείων, με το πρόσφατο νομοσχέδιο αυξάνει τον αριθμό των παιδιών ανά τμήματα.
Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα είναι το πως θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αν πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος, μέσω των Δήμων στις σχολικές επιτροπές, και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Πεντέλης πολύ έγκαιρα έχουμε θέσει σοβαρά προβλήματα και ερωτήματα.

Από το ξέσπασμα κιόλας της πανδημίας είχαμε θέσει ζήτημα εφοδιασμού σε αντισηπτικά και υλικά καθαρισμού, για καθαρισμό των σχολείων στη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος κ.α.
Σας ρωτάμε λοιπόν, τι έχετε προβλέψει και τι θα κάνετε άμεσα στις μονάδες και τάξεις που ανοίγουν αλλά και ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς ώστε:
1.Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός παιδιών ανά τμήμα σε συνάρτηση με τον κανόνα του 1,5 μέτρου. Τι θα γίνει σε σχολεία του Δήμου όπως στην Παλιά Πεντέλη που εν έτει 2020 έχουν τεράστια κτιριακά προβλήματα; Πως διασφαλίζεται ο αερισμός και βασικές συνθήκες υγιεινής μέσα στις τάξεις;
2.Θα τηρείται ο αριθμός εκπαιδευτικών στην τάξη και στο γραφείο των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τον κανόνα του 1,5 μέτρου;
3.Θα υπάρχουν σχολικές καθαρίστριες καθ' όλη τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος με τροποποίηση των συμβάσεων τους και νέες προσλήψεις;
4.Θα γίνεται απολύμανση όλων των σχολείων πριν την έναρξη αυτών, αλλά και καθημερινά όπως προβλέπεται;
5.Θα αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα που χρονίζουν σε τουαλέτες, βρύσες και αύλειους χώρους;
6.Θα διατίθενται δωρεάν αντισηπτικά – μάσκες – γάντια για όλους ανεξάρτητα από την προαιρετικότητα; Να υπάρχουν μάσκες και γάντια σε επαρκή ποσότητα, ώστε να τα χρησιμοποιούν όσοι και όσες τα ζητάνε. Να υπάρχουν σε επάρκεια αλκοολούχα διαλύματα, και συνολικά υλικά καθαρισμού.
7.Ποιά ιδιαίτερα μέτρα θα λάβετε για την προστασία των ευπαθών ομάδων, εκπαιδευτικών και μαθητών;
8.Προσανατολίζεται ο δήμος να απαιτήσει τον δωρεάν μαζικό εμβολιασμό στην αρχή του Φθινοπώρου των μαθητών και όσων εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία;
Καμία έκπτωση, καμία ολιγωρία!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
 Να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.
Να απορριφθεί η απαράδεκτη κυβερνητική μεθόδευση για αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και να αποσυρθεί συνολικά το νομοσχέδιο που κατατέθηκε.
Δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία, δωρεάν προγράμματα δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης, πρόβλεψη για δωρεάν κατασκηνώσεις για τους μαθητές που λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας δε θα πάνε διακοπές.
Να υπάρξει μέριμνα για την ισότιμη συμμετοχή των παιδιών στο σχολείο. Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου για τους γονείς που εργάζονται και δεν μπορούν τα παιδιά να τα φυλάξουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες.
Το κράτος, η περιφέρεια και ο Δήμος, έχουν ευθύνη να εξασφαλίσουν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια για όλους τους εμπλεκόμενους.
                                      € « » ●► $    ▲▼◄► € € $$ € €   ◄ ►▲▼► ◄● « » €

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου