Διαβάζουμε στους ισολογισμούς του Δήμου Αμαρουσίου ότι ο Δήμος έχει να εισπράτει απο την εταιρία περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ.
Από αυτά τα 13 μπορούν να εισπραχθούν άμεσα.
Στην πραγματικότητα έπρεπε να εισπραχθούν στο τέλος του 2007.
Απάντηση Δήμου Αμαρουσίου
Μεταξύ του Δήμου Αμαρουσίου και της εταιρείας «LΑMDA DEVELOPMENT Α.Ε.» υφίστανται ορισμένες οικονομικές εκκρεμότητες, που απορρέουν από την πώληση το 2002 πακέτου μετοχών της εταιρείας «Lamda Olympia Village A.E.A.A.A (πρώην ΔΗΜΕΠΑ) από τον πρώτο στη δεύτερη.
Σύμφωνα με την έκθεση των Ορκωτών Λογιστών για το έτος 2009 το ποσό των εκκρεμοτήτων ανέρχεται σε 22.018.648 ευρώ.
Μέρος του ποσού αυτού και πιο συγκεκριμένα απαιτήσεις του Δήμου Αμαρουσίου συνολικής αξίας 12 εκ. ευρώ περίπου, αφορούν απαιτήσεις που προκύπτουν από την τιμαριθμική αναπροσαρμογή δόσεων του πιστούμενου τιμήματος πώλησης των μετοχών, όπως προκύπτει από το άρθρο 2.01.04 της από 01.05.2002 σύμβασης.
Δεδομένου ότι τις απαιτήσεις αυτές η «LΑMDA DEVELOPMENT Α.Ε.» δεν τις αναγνωρίζει, καθίσταται εκ των πραγμάτων αδύνατη η άμεση είσπραξή τους.
Ήδη για την αναγνώριση, οριστικοποίηση και είσπραξη της εν λόγω οφειλής ο Δήμος Αμαρουσίου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Διοίκηση της εταιρείας. Σε περίπτωση δε, που δεν επιτευχθεί συμφωνία διακανονισμού, ο Δήμος Αμαρουσίου προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντά του είναι αποφασισμένος να κινηθεί δικαστικά.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι μία από τις οικονομικές εκκρεμότητες τακτοποιήθηκε και συγκεκριμένα με βάση την υπ’ αριθμ. 168/03.04.2008 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε το άνοιγμα ειδικού έντοκου δεσμευμένου κοινού τραπεζικού λογαριασμού (escrow account) στην «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.» με δικαιούχους το Δήμο Αμαρουσίου και τη «LAMDA DEVELOPMENT A.E.», όπου κατατέθηκε από τη δεύτερη ποσό € 9,8 εκ. περίπου, το οποίο και θα αποδοθεί στο Δήμο Αμαρουσίου εφόσον γίνουν δεκτές οι προσφυγές που αφορούν φόρο μεταβίβασης ακινήτων που έχει επιβάλλει η Δ.Ο.Υ. Αμαρουσίου για την αγορά οικοπέδων στην περιοχή του Δημοσιογραφικού Χωριού στον Άγιο Θωμά Αμαρουσίου.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε ένα ευρώ να πάει χαμένο. Θα διεκδικήσουμε με αποφασιστικότητα όσα δικαιούμαστε, προκειμένου στη συνέχεια να τα διαθέσουμε για τη δημιουργία νέων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών για τους πολίτες του Αμαρουσίου. Για την πραγματοποίηση δεκάδων μικρών και μεγάλων έργων σε όλο το Μαρούσι, σε κάθε γειτονιά της πόλης.
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010Μας χρέωσαν και μας υπο- χρέωσαν!!!
«Μήπως θα έπρεπε το ΣΔΟΕ να ασχοληθεί και λίγο με τα οικονομικά των δήμων που έχουν χρέη;», ρωτά ο αναγνώστης της «Ε» (20/9) Νικηφόρος Κουτσούρης.
Ιδιαίτερα αναφέρεται στον Δήμο Αμαρουσίου (χρέη 150.000.000 ευρώ, τα μισά της προηγούμενης διοίκησης), σε συνδυασμό με δαπανηρές -όχι απαραίτητες τέτοιες ώρες- δραστηριότητες, όπως: περιοδικό, στο οποίο «φιγουράρουν μονίμως ο δήμαρχος και η οικογένειά του», αδελφοποιήσεις με ξένες πόλεις, «κοινωνικές και πολιτιστικές» εκδηλώσεις, διαφημίσεις και δημοτικές επιχειρήσεις.
Ανατρέχω ενδεικτικά στη συγκεκριμένη επιστολή, άρα και στον συγκεκριμένο δήμο, καθώς μία μέρα πριν (19/9) δημοσιεύεται στην «Καθημερινή» έρευνα με -επίκαιρο λόγω επικειμένων εκλογών- θέμα τους χρεωμένους δήμους.
Κεντρικός τίτλος: «Χρέη 1,7 δισ. ευρώ, η προίκα των δήμων» - εκτιμήσεις 2009, με τα ελλείμματα να ξεπερνούν τα 287 εκατ. ευρώ. Από τις 25-30 περιπτώσεις που καταγράφονται σε πίνακες, πέντε -ανάμεσά τους και ο Δήμος Αμαρουσίου- έχουν την... τιμή να περιλαμβάνονται και στο κείμενο. Οι άλλοι τέσσερις: Πειραιάς, Αχαρνές, Αρτεμις (Λούτσα) και Ζάκυνθος (κακοδιαχείριση και δικαστικές εμπλοκές με σοβαρές κατηγορίες εναντίον του δημάρχου).
Το χειρότερο -εξ ου «η τρόικα θεωρεί το ζήτημα ως μία από τις σημαντικότερες απειλές του προϋπολογισμού»- είναι ότι: Ενώ στόχος του περιβόητου Μνημονίου είναι οι ζημιές των δήμων να μηδενιστούν, από τους 1.034 «καποδιστριακούς» δήμους -παρά τις συνεχείς εγκυκλίους του Γενικού Λογιστηρίου για αποστολή οικονομικών στοιχείων- στοιχεία έχουν έως τώρα αποστείλει μόλις 370! Συγχρόνως, για υπερχρεωμένους δήμους «εισάγεται διαδικασία εξυγίανσης (κάτι σαν μνημόνιο!), με αυστηρά όρια σε δανεισμούς, προσλήψεις, χρηματοδοτήσεις επενδύσεων και με προέχουσα τη χρηματοδότηση... αποπληρωμής χρεών. Ενώ οι τράπεζες δεν δανείζουν μέχρι να δουν... φως «καλλικράτειον». Οσο για το πόσο κοστίζει στους δημότες το έργο που επιτελούν οι (περισσότεροι) δήμοι, εκεί πια μας έχουν κατα-υποχρεώσει.
Από τον ΠΕΤΡΟ ΜΑΝΤΑΙΟ
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου