Την Τρίτη 12/1/2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη με τη συμμετοχή των συλλόγων που υπογράφουν, με αντικείμενο την πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε και προβλέπει την «παράταση λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)» στο Δήμο Πεντέλης σε περιοχή πλησίον του Νεκροταφείου Μελισσίων η οποία απεικονίζεται στα παραρτήματα σε χάρτη της ΓΥΣ σε κλίμακα 1/5000» (άρθρο 142 του Ν.4759/9.12.2020).
Η σύσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της κοινής επιστολής των συλλόγων μας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ. με την οποία ζητούμε την εξαίρεση της συγκεκριμένης περιοχής, καθώς δεν πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις για την εγκατάσταση ενός Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Κατ’ αρχάς στη συγκεκριμένη περιοχή ουδέποτε λειτούργησε ΣΜΑ για να δικαιολογείται «η παράταση λειτουργίας του», παρά μόνο χώρος εναπόθεσης φυτικών υλών και ενίοτε μεγάλων αντικειμένων προς ανακύκλωση από τον Δήμο Πεντέλης, θέμα για το οποίο έχουν γίνει μηνύσεις και καταγγελίες.
Η εν λόγω έκταση είναι μπαζωμένη και προστατεύεται από τα Προεδρικά Διατάγματα Προστασίας του Πεντελικού Όρους και της Ρεματιάς Πεντέλης –Χαλανδρίου (ανήκει στη ζώνη Α΄ απολύτου προστασίας), είναι χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση και κηρυγμένη ως αναδασωτέα. Να τονιστεί επίσης ότι η έκταση του προβλεπόμενου ΣΜΑ βρίσκεται σε επαφή με το κοιμητήριο των Μελισσίων με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη λειτουργία του.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης, με ειδική συνεδρίαση, έχει λάβει αρνητική απόφαση για το συγκεκριμένο έργο με σύσσωμη την αντιπολίτευση να ψηφίζει κατά και την διοίκηση του Δήμου να απέχει.Με βάση τα παραπάνω δημιουργούνται σημαντικά ερωτήματα (που αποτέλεσαν και το αντικείμενο συζήτησης της σύσκεψης) γύρω από τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του ΣΜΑ στη συγκεκριμένη περιοχή σε σχέση τόσο με τη νομιμότητα του, όσο και με τον αντίκτυπο που θα έχει όχι μόνο στους κατοίκους του Δήμου Πεντέλης αλλά και για τους κατοίκους των άλλων παραρεάτιων Δήμων.
Μια ενδεχόμενη δυσλειτουργία του χώρου ή ένα πλημμυρικό φαινόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει στη ρύπανση του ρέματος που διασχίζει τους Δήμους Πεντέλης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων και Χαλανδρίου και καταλήγει στον Ποδονίφτη.
Κοινή πεποίθηση όλων των παρευρισκομένων ήταν πως για να αποτραπεί αυτή η ισχυρού περιβαλλοντικού αποτυπώματος εγκατάσταση, κρίνεται απαραίτητη η αξιοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου.
Γι’ αυτό το λόγο στο προσεχές διάστημα οι έξι σύλλογοι θα εντείνουν τον συντονισμό τους και θα απευθύνουν κάλεσμα συμπαράταξης προς τους κατοίκους, συλλογικούς φορείς, δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις των όμορων Δήμων ενάντια στη δημιουργία ΣΜΑ στη συγκεκριμένη περιοχή και θα εκκινήσουν τις απαραίτητες για την αποτροπή της νομικές διαδικασίες.
17/1/2021
ΠΗΓΗ://sosrematia.blogspot.com/2021/01/6.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου