Μήνυμα ιστορικής μνήμης με αφορμή τη μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου απευθύνει η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων & δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη.
Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα με σκοπό να ολοκληρώσει τη συστηματική Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου που είχε ξεκινήσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα.
Περισσότεροι από 350 χιλιάδες Πόντιοι ήταν τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας των Νεoτούρκων με τη μέθοδο των διώξεων και των εκτοπίσεων κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 1916-1923.
Και δεν είναι μία και δύο αλλά χιλιάδες οι συγκλονιστικές μαρτυρίες που καταδεικνύουν το μέγεθος της τουρκικής θηριωδίας από το νεοτουρκικό κεμαλικό σχέδιο για εθνική κάθαρση με τη συστηματική γενοκτονία των αυτόχθονων λαών όπως οι Έλληνες Πόντιοι.
Οι πατρίδες είναι οι άνθρωποι, και πατρίδες χάνονται όταν εμείς χάνουμε την εθνική μας ταυτότητα και συνείδηση.
Είναι οι άνθρωποι του που, αιώνες τώρα, κρατούν τις αξίες μας ζωντανές, που διατηρούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη άσβεστα τα ιδανικά των Ελλήνων, όσα δεινά και αν πέρασαν με τα χρόνια.
Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, το διαχρονικό αίτημα της δικαίωσης παραμένει επίκαιρο.
Οφείλουμε σε αυτές τις ψυχές που βασανίστηκαν, εκδιώχθηκαν και χάθηκαν με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο, όχι μόνο να μη λησμονούμε τα δεινά που πέρασαν, αλλά και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την παγκόσμια κοινότητα.
Τους χρωστάμε αυτή την ηθική δικαίωση, τόσο σε εκείνους, όσο και στις οικογένειες τους.
Ο Ελληνισμός αποτελεί διαχρονικά παράδειγμα πολιτισμού.
Και η ιστορική μνήμη οφείλει να αποτελεί τη βάση της προόδου του πολιτισμένου κόσμου, ενός κόσμου που δεν κρύβεται πίσω από τα προσχήματα της πολιτικής, αλλά έχει το θάρρος να αναγνωρίζει τις μαύρες σελίδες του παρελθόντος, ώστε να μην επιστρέψουμε ποτέ ξανά σε αυτές.
Με τον εφησυχασμό και την αποσιώπηση της ιστορικής αλήθειας μόνο νέους σύγχρονους «Κεμάλ» τρέφουμε.
Οφείλουμε να διδάξουμε στις νεότερες γενιές την ιστορική αλήθεια για τον αφελληνισμό του Πόντου, να τους καλλιεργήσουμε αισθήματα ειρηνικής συνύπαρξης και συμφιλίωσης των λαών»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου