Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Τι κέρδισε η Τουρκία από το επεισόδιο της σύλληψης των στρατιωτικών

Ο επικοινωνιακός σκοπός της Άγκυρας φαίνεται να έχει επιτευχθεί... 
Μετά τα επεισόδια έντασης στη θαλάσσια περιοχή στα Ίμια και τις συνεχείς προκλήσεις στον αέρα, το περιστατικό καταγράφηκε ως ένταση και στην ξηρά μεταξύ των δυο χωρών. Ανοίγει έτσι ένα παράθυρο  για την επιστροφή των δυο στρατιωτικών που συνελήφθησαν σε τουρκικό έδαφος όταν χάθηκαν στο χιόνι.
Κρίσιμη η μέρα είναι η Δευτέρα που οδηγούνται με τη διαδικασία του αυτοφώρου ενώπιον του δικαστηρίου για να αποφασίσει την τύχη τους. 
Η βασική κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι για παράνομη είσοδο στην γειτονική χώρα με παράλληλη παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης.
Παρά το κλίμα π ου είχε δημιουργηθεί αρχικά στον τουρκικό Τύπο, με σενάρια περί κατασκοπείας και με συναντήσεις με Κούρδους ή γκιουλενιστές, το κλίμα φάνηκε να «γυρίζει» αργά χθες το απόγευμα. 
Είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί οι φωτογραφίες των δυο συλληφθέντων να οδηγούνται με κουκούλες στα δικαστήρια και είχε σταλεί το μήνυμα στην ελληνική πλευρά και στην ελληνική κοινωνία.
Οι μεγάλες τουρκικές εφημερίδες όπως η Hurriyet  και η Milliyet, άρχισαν νωρίς το βράδυ να αναφέρουν ότι στα κινητά των δυο στρατιωτικών βρέθηκαν πράγματι φωτογραφίες από πατημασιές στο χιόνι, επιβεβαιώνοντας έτσι τα όσα υποστήριξαν οι δυο νεαροί στρατιωτικοί στην απολογία τους.

                                         Αισιοδοξία για γρήγορη έκβαση
Το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για θετική έκβαση και επιστροφή των δυο στρατιωτικών στην Ελλάδα, 
φανέρωσε με δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, μετά την συνάντησή του με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.
«Ενημερωθήκαμε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ότι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στην διαδικασία του αυτοφώρου. Ενημερωθήκαμε επίσης ότι η διαδικασία αυτή είναι τυπική και όχι ασυνήθης. Τέλος ενημερωθήκαμε πως το Προξενείο της χώρας μας φρόντισε για τη νομική τους υποστήριξη. 
Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων εντός της ημέρας όλα να ολοκληρωθούν με τον καλύτερο τρόπο, δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ναύαρχος Αποστολάκης βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Τούρκο Στρατηγό Χουλουσί Ακάρ παράλληλα με τη διαπραγμάτευση που έκαναν τα υπουργείο Εξωτερικών των δυο χωρών.
Χαμηλούς τόνους και από τη ΝΔ. Ο επικεφαλής του τομέα άμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Κικίλιας ενημερώθηκε από τον υπουργό Πάνο Καμμένο για όλες τις εξελίξεις αναφορικά με το θέμα, και δήλωσε: 
«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις πολύ σοβαρές εξελίξεις που ακολούθησαν τη σύλληψη των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών. 
Η ΝΔ ζητάει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, για την άμεση επιστροφή στην Ελλάδα των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων«.
                                                             Τι ανησυχεί την Ελλάδα
Η ανησυχία στην Αθήνα είναι ότι η Τουρκία μπορεί να θελήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το περιστατικό και να φθάσει ακόμα και μέχρι πρόταση ανταλλαγής με τους οκτώ Τούρκους φυγάδες στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. 
Η εν λόγω ανησυχία πηγάζει από το γεγονός ότι ενώ συνήθως αυτά τα περιστατικά λύνονται άμεσα από τους τοπικούς στρατιωτικούς διοικητές, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.Οι στρατιωτικοί διοικητές της Ελλάδας και την Τουρκίας ήρθαν σε επαφή, αλλά τελικά η υπόθεση οδηγήθηκε σε υψηλότερο επίπεδο, με την διπλωματική διαπραγμάτευση μεταξύ των δυο χωρών. 
Η Τουρκία φαίνεται ότι θέλει να εκμεταλλευτεί τη σύλληψη δυο κατώτατων στελεχών, που έκαναν περιπολία, όπως ακριβώς κάνουν περιπολίες και οι Τούρκοι στρατιωτικοί στην ίδια περιοχή.
Η ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών το τελευταίο διάστημα, με τα επεισόδια στα Ίμια και με την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο, μας οδηγεί στο να δίνουμε άλλη διάσταση σε ένα καθόλα σύνηθες περιστατικό, δήλωσε ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης στην εκπομπή «Αντιθέσεις» του Creta TV.
 Η πρακτική που ακολουθείται σε περιπτώσεις που οι στρατιωτικοί της μιας ή της άλλης πλευράς κάνουν μια απλή υπέρβαση της νοητής γραμμής των συνόρων, τότε συνήθως λύνεται αμέσως, με κάποιες τυπικές διαδικασίες, εξήγησε ο στρατηγός Παραγιουδάκης. 
Αυτή η πρακτική ακολουθείται στο πλαίσιο της «καλής γειτονίας» και λύνεται σε επίπεδο Συντάγματος, ενώ σπάνια φθάνει σε επίπεδο Διοικητού Σώματος.
Η διάσταση που δόθηκε και έφθασε σε τόσο υψηλό επίπεδο, μπορεί να εξηγηθεί μόνο με την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις των δυο χωρών το τελευταίο διάστημα. 
Υπάρχουν περιστατικά στην θάλασσα, στον εναέριο χώρο με τις διαρκείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις και τώρα εμφανίζεται ένα επεισόδιο στην ξηρά και μάλιστα στον Έβρο όπου οι δυο χώρες διατηρούν μεγάλο αριθμό δυνάμεων. 
Η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη δύναμή της, την 1η Στρατιά, στην συγκεκριμένη περιοχή. 
Και από ελληνικής πλευράς το Δ’ Σώμα Στρατού είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της χώρας.
Σύμπτωση ή μη, χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μαζί με τον υπουργό άμυνας Νουρετίν Τζανικλί, επισκέφθηκαν την έδρα της 1ης Στρατιάς και παρακάθισαν σε γεύμα με στρατιώτες. 
                                                                      Ιωάννα Ηλιάδη
                                                                    € « » $  ●▲▼◄►
                                                                      ΠΗΓΗ://slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου