Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Μας άφησε & ο Υπέροχος δημιουργός Βαγγέλης Γκούφας

 Σε ηλικία 91 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και ποιητής Βαγγέλης Γκούφας.
Ο γνωστός δημιουργός γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1925. Σπούδασε νομικά. 
Ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος και από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με το θέατρο ως σεναριογράφος. Ομοίως στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και τη τηλεόραση καθώς και με τη διαφημιστική εταιρία «Γνώμη».
Ο Βαγγέλης Γκούφας έχει γράψει πολλά θεατρικά έργα, κινηματογραφικά σενάρια, πρωτότυπα ραδιοφωνικά σκετς και παρλάτες, πολλές διασκευές για τη τηλεόραση και στίχους πολλών τραγουδιών γνωστών συνθετών όπως των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Κουνάδη, Πλέσσα κ.ά., από τα οποία & ξεχώρισαν το «Όνειρο δεμένο», «Χάθηκε το φεγγάρι», «Τα δάκρυά μου είναι καυτά», «Το σύννεφο έφερε βροχή» κ.ά
Οι πρώτες του ραδιοφωνικές συνεργασίες ήταν σε κείμενα της ραδιοφωνικής μακρόχρονης σειράς «Μικρή πικρή μου αγάπη». 
Ανάμεσα στα θεατρικά του έργα ξεχωρίζουν τα μονόπρακτα: 
«Το κρατητήριο», «Η επιστροφή του ευεργέτη», «Η οργή», «Μικρή παρένθεση», καθώς και τα «Μια πόρτα δραχμές 500», «Το έμπα και έβγα του κόσμου», «Μη πατάτε τη χλόη» που συνέγραψε με τον Β. Ανδρεόπουλο. 
Παράλληλα έγραψε και πολλές ποιητικές συλλογές.
Ο Βαγγέλης Γκούφας ήταν ο ιδρυτής του θεατρικού σχηματισμού «Δωδεκάτη Αυλαία» και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος
Επίσης είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Το 2006 η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος τον τίμησε ιδιαίτερα για τη συνολική πλούσια καλλιτεχνική του προσφορά.
Η ΕΡΤ στη μνήμη του Βαγγέλη Γκούφα επαναλαμβάνει το βράδυ την εκπομπή «ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ», στην οποία ο δημοσιογράφος Αρης Σκιαδόπουλος το 1994 συνομιλεί με τον θεατρικό συγγραφέα, σεναριογράφο & ποιητή ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΚΟΥΦΑ, στο σπίτι του.
Ο Βαγγέλης Γκούφας (γεν. 1925) μιλάει για τη γειτονιά του Ψυρρή όπου μεγάλωσε και τη μετάλλαξη της σύγχρονης πόλης της Αθήνας την οποία χαρακτηρίζει «αβίωτο τόπο». 
Θυμάται την ενασχόλησή του με το γράψιμο και τα ερεθίσματα που του μετέδωσαν οι δάσκαλοί του σε παιδική ακόμη ηλικία. 
Καθώς συμμετείχε στους κύκλους της «Διάπλασης των Παίδων» αφηγείται τη σχέση του με τον Γρηγόριο Ξενόπουλο. 
Κάνει, επίσης, αναφορά στον διαγωνισμό διηγήματος της εφημ. «Βραδυνή» στον οποίο βραβεύτηκε. 
Στη συνέχεια, μιλάει για τα χρόνια της εφηβείας του κατά την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά και τη σχέση του με την Αριστερά και την Κομμουνιστική νεολαία. 
Δηλώνει «χριστιανός από φόβο και κομμουνιστής από κοινωνική αγωνία».
Η εκπομπή ξεδιπλώνει επίσης, τη θεατρική, κινηματογραφική και τηλεοπτική του διαδρομή. 
Ο Βαγγέλης Γκούφας αφηγείται πώς ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Ραδιόφωνο κάνοντας θεατρικές διασκευές με ψευδώνυμο, έπειτα μιλάει για τα σενάρια για τον κινηματογράφο με τον Νίκο Κούνδουρο την περίοδο της δικτατορίας κι ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό. 

Μεταξύ των διασκευών που έγραψε για την τηλεόραση μνημονεύει τη διασκευή του μυθιστορήματος του Γρ. Ξενόπουλου «Τερέζα Βάρμα Δακόστα», το «Γιούγκερμαν» του Μ.Καραγάτση, και τη συνεργασία του στο σενάριο με τον Μάριο Ποντίκα για το «Εν Αθήναις».
Κατά τη διάρκεια της κουβέντας, κάνει απολογισμό της πορείας της ζωής του με διάθεση αυτοκριτικής και για τις πολιτικές του επιλογές, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην αγάπη του για την ποίηση και στη σχέση του με αυτή. 
Ακούγονται τραγούδια σε στίχους του ίδιου, όπως, «Όνειρο δεμένο», «Τα τρένα που φύγαν», «Χάι, χάι».
                                   
                             ΠΗΓΗ:www.ert.gr/sti-mnimi-tou-vangeli-gkoufa-1i-noemvriou-2016/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου