Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Ληστές Βαρώνοι

To έτος είναι 987. Είναι η χρονιά που ο Ούγος Καπέτος στέφεται βασιλείας των Φράγκων & ξεκινά μια δυναστεία που θα αντικαθιστούσε την Καρολίγγεια γραμμή. 
Όταν κάποιος σκέφτεται για την Γαλλική Μοναρχία, στον νου του έρχεται η απόλυτη μοναρχία των τελευταίων βασιλέων της Γαλλίας, όμως το έτος δεν είναι 1700. 
Στην πραγματικότητα ο Ούγος είναι απλά ένας Δούκας, που έπαιζε τον ρόλο ένος Γερμανού Φύρερ, κοινώς μια φιγούρα γύρω από την οποία συσπειρώνεται η πολεμική αριστοκρατία ενάντια σε έναν κοινό εχθρό. 
Ο Βασιλεύς των Φράγκων φοβάται να βγει από το Παρίσι, μην τυχόν πέσει στα χέρια των βασάλων του. Θα έπαιρνε αρκετό καιρό, πολέμους & προσπάθεια από τους διαδόχους του ώστε ο  Βασιλεύς  των Φράγκων να γίνει Βασιλεύς της Γαλλίας, όπως τον φανταζόμαστε.
Μπορεί οι Μοναρχίες να έπεσαν, όμως οι «Βαρώνοι» δεν εξαφανίστηκαν. 
Αντίθετα ο όρος Ληστής - Βαρώνος χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για να περιγράψει τους καπετάνιους της οικονομίας. Οδηγούμενοι από το Αμερικάνικο ατομοκρατικό ιδεώδες, προσπάθησαν & αυτοί, ύστερα από την νίκη της πλευράς τους στον Εμφύλιο Πόλεμο, να δημιουργήσουν έναν πυρήνα ισχύος για τις οικογένειες τους, όμως όχι με τα μέσα του πολέμου και της γαιοκτησίας, αλλά με τα μέσα του εμπορίου. 
Δεν είναι τυχαίο που εν αντιθέσει με το Μαρξιστικό μοντέλο της πάλης των τάξεων, στις ΗΠΑ ο άξονας πολιτικής διαμάχης είναι μεταξύ «ιδιωτικού τομέα» & κυβέρνησης, & η αμερικάνικη πολιτική φιλοσοφία ασχολείται με τον ρόλο και τις σχέσεις αυτών των δύο, παίρνοντας συχνά ή την μια πλευρά ή την άλλη.
Η νίκη της κεντρικής εξουσίας επί των διάφορων Βαρώνων, απαραίτητη για το χτίσιμο αρχικά του σύγχρονου κράτους & ύστερα της σύγχρονης μαζικής δημοκρατίας φαίνεται από το πώς ο όρος Ληστής - Βαρώνος χρησιμοποιείται αρνητικά. 
Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε αυτό το μοντέλο για να το συγκρίνουμε με την κατάσταση στην μικρή, αδύναμη, καταφρονεμένη, πλην πάντα τίμια Ελλαδίτσα μας.

Οι εν Ελλάδι «Ληστές Βαρώνοι» αν εμπνέουν κάτι αυτό δεν είναι θαυμασμός ή φόβος, αλλά μάλλον περιφρόνηση. Ατ μπεστ, θεωρούνται μια τάξη νεόπλουτων. 
Ατ γουόρστ, μια τάξη οριακά εγκληματιών. Το παραπάνω σχήμα των ληστών βαρώνων δείχνει την μάχη ενός κεντρικού κράτους με ισχυρούς. 
Στην Ελλάδα οι «Ληστές Βαρώνοι» δεν μπορούν καν να προσποιήθουν τον «αριστοκράτη» ή τον «αυτοδημιούργητο επιχειρημάτια»
Οι σχέσεις τους με το Ελληνικό κράτος είναι τόσο άμεσες, αιμομεικτικές και καταγεγραμμένες που το εμποδίζουν αυτό. 
Τα ΜΜΕ τους ονομάζονται στοργικά «βοθροκάναλα» & «τσοντοφυλλάδες», οι εργολαβικές τους εταιρίες κρίνονται καταναλωτές φόρων & Ευρωπαϊκών πόρων που παράγουν μηδενικό ή αμφίβολης ποιότητας έργο, και οι αθλητικές ομάδες τους θεωρούνται εστίες διαφθοράς και εγκληματικότητας. Ακόμη και αν κρατούσαμε μια θέση ουδετερότητας, θα ήταν πολύ δύσκολο να αρνηθεί κανείς τα παραπάνω.
Το πρόβλημα με τους ψευδο - πασάδες αυτούς είναι όχι η εξουσία τους όπως με τους παλιούς Βαρώνους, αλλά η σχετική αδύναμια τους, που είναι καρπός της εξάρτησης τους από την εξουσία όπως εκπορεύεται είτε από το πριγκηπάτο του Έλληνα ηγεμόνα είτε από τους διεθνείς οργανισμούς. Είναι τρόφοι της εξουσίας, και αυτό σημαίνει και πως η παρούσα εξουσία μπορεί να στραφεί εναντίον τους ως αποδιοπομπαίους τράγους & αυτή που έρχεται θα τους χτυπήσει ως προνομιούχους. 
Και μπορούν να κάνουν ελάχιστα για αυτό. 
Άμα κιόλας η ηθική σου εξουσία είναι μηδαμινή, και το κανάλι σου δεν μπορεί πια να κάνει τον υψηλό δικαστή του ελληνικού σωματειακού συστήματος, θα φτάσεις στην λογική συνέπεια του να μην είναι χρήσιμη η φιλία σου, και να είναι ωφέλιμη η εχθρότητα εναντίον σου
Αν δεν υπήρχαν οι «ληστές βαρώνοι’ αυτοί, η κεντρική εξουσία θα έπρεπε να τους δημιουργήσει. Όπως και το έκανε.
Φυσικά οι σογκούν αυτοί δεν έχουν τίποτα να φοβούνται από τον μακιαβελλικό princeps. 
Δεν είναι τίποτα σοβαροί εχθροί ώστε να τους υπολογίζει ως αντίπαλους. 
Απλά θέλει να μην νιαουρίζουν. Αλλά ας κάνουμε ένα πείραμα σκέψης. 
Ας υπόθεσουμε πως μια πιθανή ηγεσία της χώρας απόφασίσει τελικά πως δεν υπάρχει λόγος καν να υπάρχουν σόγκουν, με ποια μέσα, είτε φυσικά είτε ηθικά, αυτοί θα μπορέσουν να την εμποδίσουν; Τότε η «αστική τάξη»  αυτή θα καταλάβει πως ούτε τα κανάλια, ούτε τα λεφτά μπορούν να σε σώσουν όταν έχεις χάσει το Mandate of Heaven.
themermaidtavern.gr/arthrografos/errikos-o-erithros/
Οκτ 20, 2016 από Ερρίκος ο Ερυθρός στην De Civitate 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου