Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Οι προτάσεις του Συλλόγου Πολυδρόσου για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Σε συνέχεια της συζήτησης στην Επιτροπή Διαβούλευσης στις 29 Ιουλίου 2015  υποβάλλουμε τις απόψεις του Συλλόγου για να βελτιωθεί το προτεινόμενο σχέδιο.
                                                      Γενικές επισημάνσεις
Ο Στρατηγικός σχεδιασμός (Strategic planning) είναι μια διαδικασία ενός οργανισμού για να καθορίσει και να υλοποιήσει την στρατηγική του ή την κατεύθυνση και την λήψη αποφάσεων σχετικά με την κατανομή των πόρων, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου και των ανθρώπων, για να συνεχίσει αυτή τη στρατηγική στην πραγματοποίηση του οράματος .
Το προτεινόμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα πρέπει να συμπεριλάβει :
Την πρόταση βελτίωσης της οργάνωσης του Οργανισμού του Δήμου  (οργανόγραμμα, λειτουργίες τμημάτων) για την υλοποίηση του οράματος και των στόχων του προγράμματος. 
Τη Στρατηγική για την αντιμετώπιση διάχυσης των υπερτοπικών λειτουργιών 
(Mall, Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, Επιχειρηματικά Κέντρα κλπ) σε σχέση με τις περιοχές αμιγούς και γενικής κατοικίας και τις προβλέψεις του ΡΣΑ της χρονικής περιόδου 2011-2021 για το Μαρούσι ότι,  είναι το σταυροδρόμι των ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ και ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ .  
Το ΜΑΡΟΥΣΙ νομοθετήθηκε ως  Πόλος Εθνικής και Μητροπολιτικής Εμβέλειας  με εξειδίκευση στις επιχειρήσεις, το  υπερτοπικό εμπόριο, την αναψυχή, τις υπηρεσίες υγείας, τον αθλητισμό και τη διοίκηση.
Τις μεθόδους και τις ενέργειες για να επιτευχθεί το όραμα του Δήμου που  περιγράφεται στη σελίδα  242 του Επιχειρησιακού Προγράμματος για να ξαναγίνει το Μαρούσι προάστιο ξανά, μια πόλη ανθρωπινή, με σύγχρονες υποδομές.  
Συμπερασματικά αποδέχεται ότι τα προηγούμενα χρόνια ξέφυγε από  αυτό που περιγραφεται.
Να απαντηθούν  τα ερωτήματα  
Τι θα κάνουμε;  
Για ποιον το κάνουμε; 
Πώς μπορούμε να υπερέχουμε; 
που απαιτείται να απαντά ο ΣΣ  για να  πραγματοποιηθεί  η στρατηγική του Δήμου (σελίδα 245) με τους 4 άξονες , 1ος Περιβάλλον και ποιότητα ζωής,  2ος Κοινωνική πολιτική, υγεία, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός, 3ος Τοπική οικονομία και απασχόληση και 4ος Οργάνωση και λειτουργία του Δήμου.
Ειδικές επισημάνσεις

Να συμπεριληφθεί στον ΣΣ η  διάνοιξη των παραδρόμων της Αττικής Οδού προκειμένου να απαλλαγεί η οικιστική περιοχή από την υπερτοπική κυκλοφορία - και μάλιστα με υψηλές ταχύτητες- τη ρύπανση και το θόρυβο.  Από προηγούμενες διοικήσεις οι οποίες σε συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρεία της Αττικής Οδού αφ ενός δεν κάλυψαν κανένα τμήμα της στα όρια του δήμου Αμαρουσίου αφ ετέρου οι παράδρομοι αυτής Κων/νου Καραμανλή  από το ύψος της Αμαρουσίου Χαλανδρίου δεν καταλήγουν στη Λεωφόρο  Πεντέλης. 
Η παράλειψη αυτή έχει ως  αποτέλεσμα όλη η πέριξ οικιστική περιοχή να επιβαρύνεται από δυσανάλογα μεγάλη διαμπερή κυκλοφορία η οποία έχει σημειώσει εκρηκτική αύξηση μετά τη διάνοιξη της οδού Φραγκοκλησιάς , χωρίς να έχει προηγηθεί κυκλοφοριακή μελέτη.
Η ρύθμιση της κυκλοφορίας γενικά με μελέτη βιώσιμης κινητικότητας για το σύνολο της πόλης και ειδικότερα στη διανοιγμένη οδό Φραγκοκλησιάς, (στα πρότυπα της Φιλοθέης)  που εξυπηρετεί υπερτοπική  κυκλοφορία αντί των προαναφερθέντων Παράδρομων της Αττικής Οδού, η οπαία αυξάνει τον κατακερματισμό του οικιστικό ιστού αμιγούς κατοικίας των πολεοδομικών γειτονιών Παραδείσου & Πολύδροσου.  
Η λειτουργία της οποίας επιβαρύνει καθοριστικά το περιβάλλον τους τελευταίους 10 μήνες  και την οδική ασφάλεια των κατοίκων αφού καθημερινά τη διασχίζουν αμφίδρομα περί τα 20.000 οχηματα/24ωρο ως «κανάλι» επικοινωνίας μεταξύ των Λεωφόρων Κηφισίας και Πεντέλης.
Η Εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης υποστήριξης  του έργου  της  «Βιοκλιματικής Αναβάθμισης Γειτονιών του Δήμου Αμαρουσίου μέσω Δημιουργίας Διαδρομής Πεζών - Ποδηλάτων» στις περιοχές του ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ, ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ επί κυρίων οδών όπως η Αμαρυσίας - Αρτέμιδος, Παραδείσου, Φραγκοκλησιάς.  

Για το εν λόγω έργο δεν εκπονήθηκε ποτέ, παρά το γεγονός του ότι η κατασκευή ποδηλατοδρόμων προκαλεί ιδιαίτερη κυκλοφοριακή επιβάρυνση στις περιοχές που αφορά, για τον απλούστατο λόγο κατά τον οποίο το μειονέκτημα της προσπέλασης των οχημάτων στην περιοχή- γειτονιά μέσω  της μεγαλύτερος διαδρομής,  αυξάνει  την εν γένει οικιστική επιβάρυνση  (ηχορύπανση, ψυχική φόρτιση, ψυχολογικά ένταση κλπ). Η κυκλοφοριακή κατάσταση που θα επικρατήσει στις επηρεαζόμενες περιοχές  μετά την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους κατοίκους και το περιβάλλον.
Η Πρόβλεψη ενιαίας σχεδίασης για επίτευξη οικονομίας κλίμακας των αποσπασματικά κατασκευαζομένων αγωγών ομβρίων  από τον Δήμο Αμαρουσίου σε τμήμα περιοχής περίπου 400 στρεμμάτων του Πολυδρόσου που ανήκει διοικητικά στον δήμο στα πλαίσια  της εκτέλεσης του έργου με τίτλο  «Αντιπλημμυρικά έργα περιοχής Πολύδροσου».  
Το  Πολύδροσο (Αμαρουσίου & Χαλανδρίου) όπως και ο γειτονικός Παράδεισος Αμαρουσίου έκτασης περίπου 2.300 στρεμμάτων που ταλαιπωρούνται από την διαχρονική έλλειψη δικτύου απορροής ομβρίων και τις συνέπειες της έλλειψης τους, θα έπρεπε να είναι ο κύριος και ο ενιαίος στόχος των Δήμων Αμαρουσίου & Χαλανδρίου για θωράκιση έναντι των ομβρίων υπό τον συντονισμό της ΔΕΕΑΠ.   
Ταυτόχρονα έχει σχεδιαστεί  εκβολή μέρους αυτών των ομβρίων   στο Ρέμα Χαλανδρίου εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αμαρουσίου, με  σημαντικότερη έλλειψη οτι δεν περιλαμβάνεται η εκ της νομοθεσίας επιβαλλόμενη περιβαλλοντική  έγκριση  της ΔΕΕΑΠ φορέα διαχείρισης του Ρέματος Πεντέλης Χαλανδρίου για την εκβολή του συλλεκτήρα της οδού Ροδοδάφνης
Τέλος θα θέλαμε να προτείνουμε, τη διοργάνωση μιας ημερίδας  για την παρουσίαση όλων των πολεοδομικών/χωροταξικών ζητημάτων  του Αμαρουσίου και την αναζήτηση των βέλτιστων  λύσεων. 
Ευελπιστούμε ότι  η  διοίκηση του Δήμου θα  προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τον κατάλληλο πολεοδομικό σχεδιασμό για την προστασία του περιβάλλοντος,  του ανθρώπινου παράγοντα,  τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την επιστροφή της ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ για την ανασύνθεση του κοινωνικού ιστού  της πόλης  για τη δημιουργία σχέσεων αλληλοστήριξης  και συντροφικότητας.
                                                  Μαρούσι, 20 Αυγούστου 2015
                                                                
                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου