Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Αρχισε ο καθαρισμός της νησίδας-χωματερής

Στον καθαρισμό της νησίδας της λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος της Ηβης, προχώρησε χθες συνεργείο της Περιφέρειας Αττικής. Προηγήθηκε ρεπορτάζ της «Κ» που ανέδειξε την τριτοκοσμική κατάσταση στην οποία η νησίδα είχε περιέλθει, ύστερα από εγκατάλειψη ενός έτους.
Στον καθαρισμό της διαχωριστικής νησίδας της λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος του Δήμου Αμαρουσίου, προχώρησε χθες συνεργείο της Περιφέρειας Αττικής. 
Προηγήθηκε προχθές ρεπορτάζ της «Κ» που ανέδειξε την τριτοκοσμική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η νησίδα, ύστερα από εγκατάλειψη σχεδόν ενός έτους. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, η κατάσταση θα βελτιωθεί σε όλες τις νησίδες των βασικών λεωφόρων της πρωτεύουσας περίπου σε ένα δίμηνο.
Συνεργείο της Περιφέρειας Αττικής, λοιπόν, ξεκίνησε χθες τον καθαρισμό της νησίδας, από το ύψος του παλαιού εργοστασίου της ΗΒΗ προς το νοσοκομείο Υγεία. 
Το έργο του συνεργείου κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν, καθώς η νησίδα είχε μετατραπεί σε χωματερή, με κάθε είδους σκουπίδια τα οποία πετούν ασυνείδητοι οδηγοί, ενώ τα ξεραμένα χόρτα έφθαναν σε ύψος το μισό μέτρο.
Το θέμα ανέδειξε με ρεπορτάζ της η «Κ» πριν από δύο ημέρες, αναζητώντας τι είχε συμβεί. 
Οπως προέκυψε, ο διαγωνισμός για τον καθαρισμό των νησίδων και τη φροντίδα του πρασίνου τους έχει καθυστερήσει αρκετούς μήνες εξαιτίας της προβληματικής του προκήρυξης. 
Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει «βροχή» ενστάσεων ανάμεσα στους συμμετέχοντες, η εξέταση των οποίων ωστόσο ήταν προτιμότερη (από άποψη χρόνου) από την ακύρωση του διαγωνισμού και την επαναπροκήρυξή του. 
Η προηγούμενη σύμβαση είχε λήξει το καλοκαίρι του 2014 και η νέα αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ η αντιμετώπιση των βασικότερων ζητημάτων εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ένα δίμηνο.
Πάντως, το θέμα της νησίδας της λεωφόρου Κηφισίας είχε πολλάκις τεθεί στην Περιφέρεια από τον Δήμο Αμαρουσίου. 
Στην τελευταία επιστολή του, στις 4 Μαΐου, ο δήμος ζητά από την Περιφέρεια «να καθαριστούν τα διαζώματα επί της λεωφόρου Κηφισίας, που εμφανίζουν απαράδεκτη εικόνα και αποτελούν εστίες μόλυνσης για τη δημόσια υγεία» και «να ανατεθεί σε εργολαβία το κλάδεμα των δέντρων στις νησίδες, που, επίσης, εντάσσεται στις υποχρεώσεις της Περιφέρειας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαχωριστικές νησίδες δεν θεωρούνται νομικά κοινόχρηστοι χώροι (πρασίνου ή μη), αλλά τμήμα της οδού και γι’ αυτό η αρμοδιότητα συντήρησής τους ανήκει συνήθως σε όποιον έχει την αντίστοιχη αρμοδιότητα για τον δρόμο (υπουργείο Υποδομών, Περιφέρεια, δήμος, παραχωρησιούχος). 
Ωστόσο στη νομοθεσία δεν συναντάται ορισμένη ρύθμιση με την οποία να θεσπίζεται υποχρέωση φύτευσης ή συντήρησης των διαχωριστικών νησίδων με ορισμένο τρόπο. 
Οι προδιαγραφές, βέβαια, από μόνες τους δεν συνεπάγονται κάτι, αν δεν τηρείται η εφαρμογή τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη νομοθεσία για τα πεζοδρόμια (οι ελάχιστες αποστάσεις των φυτεύσεων από τον δρόμο και οι υποχρεωτικοί «διάδρομοι» για τους πεζούς σπανίως τηρούνται).
                                                        ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ 
                                                   ΠΗΓΗ:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου