Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Μηνολόγιον Mαϊου Νίκου Σαραντάκου


Ο Μάϊος ή Μάης ετυμολογείται, όπως και όλοι οι μήνες του ημερολογίου μας, από τα λατινικά, και συγκεκριμένα από το λατινικό Maius (mensis), δηλ. μήνας της Μαίας, μιας ρωμαϊκής θεότητας. 
Λαϊκή ονομασία ευρέως γνωστή δεν έχει, αν και βρίσκω το “Κερασάρης” σε κάποιες πηγές, επειδή τότε ωριμάζουν τα κεράσια (με το παλιό ημερολόγιο σκεφτείτε ότι πιάνει και αρχές Ιουνίου).
Η πιο γνωστή παροιμία για τον Μάιο είναι μάλλον η «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» (που είχε αρχική μορφή “Ζήσε μαύρε μου να φας τον Μάη τριφύλλι», όπως είχαμε γράψει παλιότερα). 
Επίσης γνωστή είναι η “Στον καταραμένο τόπο τον Μάη μήνα βρέχει”, που δεν την έβγαλαν βέβαια φίλοι των εκδρομών και των περιηγήσεων, αλλά αγρότες, επειδή οι βροχές του Μάη όχι μόνο δεν ωφελούν, όπως στους προηγούμενους μήνες, αλλά αντίθετα βλάφτουν τη σοδειά, εξού και “Μάης άβροχος, τρύγος άμετρος”. 
Ο Μάης είναι μήνας για αγροτικές εργασίες (“Τον Μάη βάζε εργάτες κι ας είν’ και ακαμάτες”), όχι όμως και για παντρειές, που θεωρείται γρουσουζιά (“Απού παντρευτεί το Μάη, κακοποδωμένα πάει” λέει μια κρητική παροιμία από ένα βιβλίο που είχα παρουσιάσει εδώ πριν από μερικά χρόνια).
Πα 1
Τα Ανθεστήρια – Ημέρα των ανθέων και των εργατών.
Γενέσιον Ιωάννη Ρίτσου του βάρδου της ρωμιοσύνης και
Τελευτή Αλεξάνδρου Παναγούλη του τυραννοκτόνου. Και των 200 της Καισαριανής.
Σα 2
† Λεονάρδου ντα Βίντσι
Κυ 3
Τελευτή Αθανασίου Βέγγου, του καλού ανθρώπου. 
Και Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυπίας
Δε 4
Αρίονος του κιθαρωδού
Τρ 5
Γενέσιον Καρόλου Μαρξ
Τε 6
Ας είμαστε ρεαλιστές, ας επιδιώξουμε το αδύνατο: γαλλικός Μάης του 1968
Πε 7
Των εν Αιγίνη εκτελεσθέντων

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Καλή Πρωτομαγιά...

Τοπική διαβούλευση για το κέντρο του Αμαρουσίου

Την Τετάρτη 29 Απριλίου, σε καφενείο της περιοχής Αγίων Αναργύρων, η παράταξη «ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ & ΕΡΓΟ για το ΜΑΡΟΥΣΙ»  πραγματοποίησε ανοιχτή εκδήλωση και συζήτηση για το μέλλον του κέντρου του Αμαρουσίου, στην οποία παρέστησαν πολίτες, αυτοδιοικητικά στελέχη, τεχνικοί επιστήμονες και εκπροσωπήθηκαν πολλοί μαρουσιώτικοι τοπικοί σύλλογοι.
Ο επικεφαλής της παράταξης Λευτέρης Μαγιάκης τόνισε τη σημασία μιας δημοκρατικής, συμμετοχικής τοπικής αυτοδιοίκησης που θα συζητά και θα σχεδιάζει με δημοσιότητα και διαφάνεια τις δράσεις κάθε δημοτικής αρχής. 
Επισήμανε μάλιστα πως απουσιάζει από την πόλη μας ένας συνολικός επιστημονικός σχεδιασμός για το κέντρο του Μαρουσιού. 
Στη συνέχεια ανέλυσε τις πτυχές ενός θέματος που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στους κατοίκους του κέντρου: την εγκεκριμένη κατασκευή του πάρκινγκ της πλατείας Ευτέρπης.
Εκτός από το αμφίβολο οικονομικό όφελος για το δήμο, η κατασκευή του πάρκινγκ απειλεί με καταστροφή τις δυο μεγαλύτερες πλατείες του ιστορικού κέντρου του Αμαρουσίου. 
Οι επιχειρήσεις πέριξ της πλατείας του ηλεκτρικού σταθμού θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα με τις εργασίες κατασκευής του πάρκινγκ που αναμένεται να διαρκέσουν πάνω από ένα χρόνο, ενώ με την μελλοντική έλευση της γραμμής 4 του μετρό που θα απαιτήσει εργασίες ανοιχτού ορύγματος, θα χρειαστεί εάν υπάρχει το πάρκινγκ, να μεταφερθούν οι εργασίες στην πλατεία Γαρδέλη. 
Οι εναλλακτικές προτάσεις μας αγνοήθηκαν από τη δημοτική αρχή.

Ξεκίνησε η λειτουργία του Κ.Ε.Π. Υγείας του Δήμου Ηρακλείου

            Γ. Πατούλης: Προχωράμε τα Κ.Ε.Π. σε όλη την Ελλάδα
Με μια ενημερωτική ημερίδα για τους στόχους, τη χρησιμότητα και τον ρόλο του θεσμού των ΚΕΠ Υγείας, παρουσία δεκάδων πολιτών, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων έθεσαν - και επίσημα – τη λειτουργία της σχετικής δομής πρόνοιας και πρόληψης Υγείας στην πόλη του Ηρακλείου.
Το σύνθημα: «η διατήρηση της υγείας είναι στο χέρι σου», όπως το μετέφεραν ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Σωτήρης Παπασπυρόπουλος (που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο του Δικτύου, Πρόεδρο ΚΕΔΕ και  Δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη), ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής της πόλης, ιατρός, Γιώργος Οικονομίδης.
Σκοπός λειτουργίας
Η νέα αυτή δημοτική δομή έχει σκοπό την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, καθώς ενημερώνει τους κατοίκους του Δήμου για τις προληπτικές εξετάσεις, που προτείνονται βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, για την έγκαιρη διάγνωση συγκεκριμένων νοσημάτων.
Το ΚΕΠ Υγείας προτείνει στους πολίτες να κάνουν συγκεκριμένες επισκέψεις και εξετάσεις στον θεράποντα ιατρό τους, ώστε να θωρακίσουν την υγεία τους. Οι προτεινόμενες εξετάσεις καλύπτονται, υπό προϋποθέσεις, από τον ΕΟΠΥΥ.
Τα νοσήματα για τα οποία προτείνονται προληπτικές εξετάσεις είναι προς το παρόν τα εξής:

Σπείρα που «χτυπούσε» μεγάλες εταιρείες, εξάρθρωσε το τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου

Στην εξάρθρωση σπείρας που διέπραττε διαρρήξεις σε μεγάλες εταιρείες και πολυκαταστήματα προχώρησε η υποδιεύθυνση ασφάλειας βορειανατολικής Αττικής και το τμήμα ασφαλείας Αμαρουσίου. 

Ανάμεσα στους στόχους της σπείρας ήταν ναυτιλιακές εταιρείες, πολυκαταστήματα καθώς και μια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία στα βόρεια προάστια ενώ η συνολική λεία των διαρρηκτών υπερβαίνει τα 210.000 ευρώ σε μετρητά και τα 150.000 ευρώ σε αξία κλαπέντων αντικειμένων.
Η εγκληματική ομάδα δρούσε με επαγγελματικό τρόπο διαθέτοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και λαμβάνοντας ιδιαίτερες προφυλάξεις και μέτρα ώστε να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός της. 
Οι δράστες κινούμενοι με διαφορετικά οχήματα εντόπιζαν γραφεία εταιρειών ή μεγάλα καταστήματα και τα παρακολουθούσαν προκειμένου να σχεδιάσουν τον τρόπο δράσης τους αλλά και να εντοπίσουν εάν στα κτίρια υπάρχει χρηματοκιβώτιο.
Εν συνεχεία ένας εκ των δραστών φιλούσε «τσίλιες» και οι υπόλοιποι έμπαιναν στο κτίριο-στόχο εξουδετερώνοντας τα συστήματα συναγερμού με την αποκοπή των τηλεφωνικών καλωδίων και τη χρήση ηλεκτρονικής συσκευής (jammer) απενεργοποίησης σημάτων κινητής τηλεφωνίας.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλο, συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης συναντήθηκε χθες στο Στρασβούργο με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, με σκοπό να του μεταφέρει τις αγωνίες και τα προβλήματα με τα οποία  έρχεται αντιμέτωπη το τελευταίο διάστημα η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, εξαιτίας των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ιδιαίτερα στους νησιωτικούς δήμους της χώρας.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μετέφερε το καθολικό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας να τυγχάνουν και οι δήμοι χρηματοδότησης για να διαχειριστούν ζητήματα μετανάστευσης και προσφύγων. 
Με δεδομένο ότι ήδη αρκετοί δήμοι σήκωναν μεγάλο βάρος για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων κατά βάση με δικά τους μέσα, πλέον οι ιδιαίτερα έκτακτες συνθήκες είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν με ίδια μέσα της Αυτοδιοίκησης
Με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά αναγκαίο και επείγον να διασφαλιστεί χρηματοδότησή τους, μέσα από τα κονδύλια που εισπράττει η Κεντρική Κυβέρνηση για το σκοπό αυτό.

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών στο Μαρούσι

Συγκροτήθηκε σε Σώμα  στην πρώτη του συνεδρίαση το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, το οποίο θα αποτελεί  συμβουλευτικό όργανο του Δήμου Αμαρουσίου για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σύμφωνα με το άρθρο 78 του Ν. 3852/2010.   
Υπό την Προεδρεία του εκλεγμένου από το Δημοτικό Συμβούλιο κ. Πέτρου Κόνιαρη, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών εξέλεξε Αναπληρωτή Πρόεδρο το Δημοτικό Σύμβουλο Αθανάσιο Βελή. 
Τα μέλη του Συμβουλίου απαρτίζουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ελένη Βλάχου- Σταματάκη, Μαίρη Διακολιού, Μαρία Καρλατήρα, καθώς και οι εκπρόσωποι των μονίμων μεταναστών στο Μαρούσι: Άλεξ Καλιβάτσης από Αλβανία υδραυλικός- ηλεκτρολόγος, Ηλίας Ονζέ από Συρία μαιευτήρας - γυναικολόγος, Ιρίνα - Σύλβια Ραντούλοβιτς από Ρουμανία ιατρός δερματολόγος, Ντανούντας Λεχβάρ από Πολωνία υπάλληλος στο Τμήμα Επιμέλειας Κτιρίων στο Γαία, Δήμητρα Μπραντίνο από Ιταλία συνταξιούχος υπάλληλος ΕΥΔΑΠ, Στέβος Ιβάνοφ από Βουλγαρία μαιευτήρας – γυναικολόγος και αναπληρωματικό μέλος ο Ορλάντο Μπραντίνο από την Ιταλία συνταξιούχος τεχνολόγος τροφίμων.     
Το χαιρετισμό του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη στα μέλη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Μιχάλης Χρηστάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι έργο του Συμβουλίου είναι:

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Στα εγκαίνια της 61ης ανθοκομικής έκθεσης Κηφισιάς ο Γιώργος Καραμέρος

Την αναβαθμισμένη 61η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς εγκαινίασε στο πλευρό  του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Αποστόλου και του Δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Γιώργος Καραμέρος

Η έκθεση που θα διαρκέσει 19 μέρες, στο καταπράσινο περιβάλλον του Άλσους Κηφισιάς «Δημήτρης Ζωμόπουλος», ξεκίνησε με την τέλεση του Αγιασμού παρουσία επίσης  του Ολλανδού Πρέσβη στην Ελλάδα Jan Versteeg & του προέδρου του Δ.Σ. της Ανθοκομικής Έκθεσης, Γιώργου Κομιανού,
Στην 61η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς εβδομήντα παραγωγοί δίνουν το "παρών", γεωπόνοι του Δήμου προσφέρουν την τεχνογνωσία τους στους πολίτες, ενώ περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, μυρωδικών και βοτάνων μας συστήνονται. 
Πλούσιο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα περιμένει τους επισκέπτες.
Την Πρωτομαγιά έχει προγραμματιστεί για τους επισκέπτες «Κυνήγι Θησαυρού» (Greenpeace), ενώ τα ανθοστολισμένα αυτοκίνητα-αντίκες θα τραβήξουν τα βλέμματα, με εκκίνηση την πλατεία Ελαιών στη Νέα Κηφισιά.

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Αύριο στις 9:00 π.μ. βόλτα & καθαρισμός της Ρεματιάς

Ο Σύλλογος Προστασίας της Ρεματιάς και ο ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ σας καλούν σε βόλτα μέσα στη ρεματιά: Εθελοντική δράση καθαρισμού και σηματοδότησης πεζοπορικής διαδρομής στη Ρεματιά Πεντέλης - Χαλανδρίου.
Η δράση θα γίνει σε συνεργασία με τον φυσιολατρικο σύλλογο ΒΡΙΛΗΣΣΟ, το Δήμο Βριλησσίων καθώς και συλλόγους & φορείς της περιοχής μας.
Δράσεις:
Α.πεζοπορία - διερεύνηση,  από την Νέα Πεντέλη μέσω της Ρεματιάς μέχρι τα Βριλήσσια. 
Η πεζοπορία θα εχει διάρκεια 2 περίπου ωρών και οι συμμετέχοντες θα φτάσουν στη Ρεματιά Βριλησσίων γύρω στις 11 για να συμμετέχουν στον καθαρισμό.
Β.καθαρισμός της Ρεματιάς στο ύψος των Βριλησσίων, σε συνεργασία με τον ομώνυμο Δήμο

Αύριο η Μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία για τα 16χρονα του ΠΑΜΕ

Αύριο ο αγώνας σκυταλοδρομιών δρόμου «Maroussi Vikos Relays»

Άτομα κάθε ηλικίας, μικροί και μεγάλοι  με «όχημα» τη σκυτάλη  μπορούν να συμμετάσχουν στον Αγώνα Σκυταλοδρομιών Δρόμου για όλους, που θα διεξαχθεί στο Μαρούσι την Κυριακή 26 Απριλίου 2015, από τις 10:30 έως τις 13:00, μεταφέροντας από χέρι σε χέρι το μήνυμα του ομαδικού πνεύματος, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού.

Απόψε «Τα μυστικά της Πασιφλώριας» στο «Ιδιόμελο»