Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Ο Μάϊος ή Μάης

        Από "sarantakos.wordpress.com"
Ο Μάϊος ή Μάης ετυμολογείται, όπως και όλοι οι μήνες του ημερολογίου μας, από το λατινικό Maius (mensis), δηλ. μήνας της Μαίας, μιας ρωμαϊκής θεότητας. Λαϊκή ονομασία ευρέως γνωστή δεν έχει, αν και βρίσκω το “Κερασάρης” σε κάποιες πηγές, επειδή τότε ωριμάζουν τα κεράσια (με το παλιό ημερολόγιο σκεφτείτε ότι πιάνει και αρχές Ιουνίου).
Ο Μάης είναι από τους λίγους μήνες (μαζί με τον Απρίλη και, έμμεσα, τον Ιανουάριο) που η πρώτη μέρα του έχει δικό της όνομα. Η 1η του Μάη είναι η παγκόσμια μέρα των εργατών ή αλλιώς η εργατική πρωτομαγιά σε ανάμνηση της σφαγής του Χεϊμάρκετ, το 1886 στο Σικάγο, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ σε (αναρχικούς ως επί το πολύ) εργάτες που διαδήλωναν για το οχτάωρο χωρίς να σκέφτονται τις αρνητικές συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου στην ανταγωνιστικότητα.
Πρωτομαγιά επίσης έγινε στην Καισαριανή η εκτέλεση 200 κομμουνιστών κρατουμένων σε αντίποινα για τον φόνο ενός Γερμανού στρατηγού από αντάρτες στους Μολάους. Αριστερά βλέπετε την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη μέρα (30.4.1944) στις εφημερίδες.
Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά της τελευταίας παραγράφου, ότι “υπό την εντύπωσιν του κακουργήματος” Έλληνες εθελοντές (διάβαζε: ταγματασφαλίτες) “εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς”, που κι αυτοί κρατούμενοι θα ήταν.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός από τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής, του Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Ο Σουκατζίδης, ως γερμανομαθής, εκτελούσε χρέη διερμηνέα στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, και διάβασε το όνομά του στον κατάλογο των διακοσίων που επρόκειτο να πάνε για εκτέλεση,

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

«ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ» από το «Παρατηρητήριο Αμαρουσίου»






           Θα τα ξαναπούμε σε μία εβδομάδα

Ειρήνη στις Ψυχές όλων μας!!!


Η Σταυρική Θυσία και η Ανάσταση του Κυρίου έρχεται να μας φέρει το μήνυμα της Ελπίδας και της Αισιοδοξίας από κάθε φόβο, της Αγάπης και της Αλληλεγγύης της δύναμης για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής μας.
Αποτελεί βάλσαμο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος με την σημερινή κρίση.
Κρίση οικονομική μα και κρίση αξιών...
Πολλές Ευχές για Καλή Ανάσταση Καλό Πάσχα!
Ειρήνη στις Ψυχές όλων μας!!!

                                                                               Με εκτίμηση
                                                                             Μαρία Κούβαρη

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΕΥΧΕΣ από το Συνδικάτο Ο.Τ.Α Αττικής


Ευχές Ομίλου «Unesco» Αμαρουσίου


Πολυ-ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


                                            Κώστας Κουφογιώργος

Πασχαλινές Ευχές Προέδρου Σ.Π.Α.Π.


ΕΥΧΕΣ από τη «Νίκη Αμαρουσίου»


Πανελλήνια Ενωση Κεραμιστών & Αγγειοπλαστών

                        http:enosi-keramiston-aggeioplaston.blogspot.gr

KAΛΟ ΠΑΣΧΑ από την «Ελληνική Κεραμική»

                          http:mathimata-keramikis.blogspot.gr