Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Πράσινα Golden Boys, για Golden Hall & Μall

Στο μεγάλο σκάνδαλο με το «Τhe mall» εμπλέκει - εμμέσως πλην σαφώς - τον Υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, το blog «troktiko».
Συγκεκριμένα σε πρωινή ανάρτησή του, απευθύνει ερώτημα στον υπουργό εάν γνώριζε για «το μεγάλο σκάνδαλο με το «the mall», σχολιάζοντας ως εξής τις νέες εξελίξεις που αφορούν το εμπορικό αυτό κέντρο:
«Ποιος θα πληρώσει τώρα που το "the mall" κινδυνεύει να βγει αυθαίρετο, αφού χτίστηκε χωρίς την άδεια της πολεοδομίας;
Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για τι απάτη πρόκειται.
Πήγαν και έχτισαν ένα τερατούργημα στο Μαρούσι χωρίς να υπάρχει η ... απαραίτητη άδεια.
Επειδή είναι του Λάτση. Και ο Χάρης Παμπούκης που ήταν επί χρόνια νομικός σύμβουλος του Λάτση και ένας από τους ανθρώπους του, τι έχει να πει;
Εδώ θα μπει κάποιος μέσα; Άντε καλέ...».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ενεργό ρόλο στην υπόθεση του «the mall» είχε και ένας άλλος εκλεκτός της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο οποίος επελέγη μάλιστα για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.
Ο λόγος για τον κ. Απόστολο Ταμβακάκη ...

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Το ΣτΕ πάει... «Mall»

Είναι παγκοίνως γνωστό ότι οι επισκέπτες του «Mall» στο Μαρούσι ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο. Αυτό, όμως, που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι το εμπορικό μεγαθήριο με συνολικό εμβαδόν περί τις 80 χιλιάδες τετραγωνικά σχεδιαζόταν να γίνει το... ψιλικατζίδικο και το κομμωτήριο για τους δημοσιογράφους που θα διέμεναν το 2004 στο Χωριό Τύπου και ότι όλα αυτά τα τετραγωνικά ενδέχεται να κηρυχθούν αυθαίρετα ελλείψει οικοδομικής άδειας.
Με ευνοϊκούς νόμους και τροπολογίες, ενταγμένο στα ολυμπιακά έργα, κτίστηκε το τεράστιο κέντρο που σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις είναι αυθαίρετο
Πώς έγινε, όμως, το «θαύμα» και οι ήπιες εμπορικές χρήσεις για τους φιλοξενούμενους δημοσιογράφους μετατράπηκαν ως διά μαγείας σε ολόκληρο «Mall»;
Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν να επιδείξουν «επιτεύγματα» και στον τομέα του real estate: με διάφορους νόμους μετέτρεψαν τη Βουλή σε... πολεοδομικό γραφείο, προκειμένου η Lamda Development, η εταιρεία που έχτιζε το Χωριό Τύπου, να λάβει την απαραίτητη οικοδομική άδεια και για το «Mall», χωρίς να μπλέξει με την πολεοδομία. Γιατί η πολεοδομική άδεια μπορεί να προσβληθεί σε διοικητικό δικαστήριο, ενώ ο νόμος όχι...
Την περασμένη εβδομάδα, όμως, έγιναν γνωστά κάποια σημεία από την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Ν. Ρόζου προς την Ολομέλεια του ΣτΕ. Αν γίνει δεκτή, τότε θα μπει τέλος στη μεθόδευση να περνούν πολεοδομικές ρυθμίσεις με νόμο στη Βουλή προκειμένου να αποφεύγεται ο δικαστικός έλεγχος.

Κλειστός ημιυπαίθριος

Ετσι, σε αντίθεση με την πάγια νομολογία που επιτρέπει την προσβολή μόνο διοικητικών πράξεων στο ΣτΕ, με την εισήγηση προτείνεται η δυνατότητα απευθείας ελέγχου για το αν ένας νόμος είναι αντισυνταγματικός ή όχι, ώστε να μην υπονομεύεται το δικαίωμα των πολιτών για δικαστική προστασία.
«Πρωτίστως αυτή η απόφαση θα θέσει τα όρια της κάθε εξουσίας όπως ορίζονται από το Σύνταγμα. Και βέβαια θα κριθεί από το ανώτατο δικαστήριο εάν ο τυπικός νομοθέτης έχει τέτοιου είδους υπερεξουσίες, να καταστρατηγεί εις βάρος της ποιότητας ζωής των πολιτών τις συνταγματικές διατάξεις», τονίζει η Κατερίνα Ψάλτη, δικηγόρος των προσφευγόντων.
Αυτόματα, βέβαια, θα σημαίνει ότι και ο τελευταίος νόμος (3207/2003) για τη «νομιμοποίηση» του εμπορικού κέντρου θα είναι αντισυνταγματικός, οπότε τα 80.000 τ.μ. θα είναι κάτι σαν κλειστός... ημιυπαίθριος. Είχε προηγηθεί και άλλος αντισυνταγματικός νόμος. Το 2001, ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, συντάσσει τον νόμο 2947/2001 (περί Ολυμπιακής Φιλοξενίας), που προβλέπει στο Χωριό Τύπου τη λειτουργία «χώρου υποδοχής πολεοδομικού κέντρου» με συντελεστή δόμησης 1, αλλάζοντας έτσι τη χρήση γης που ήταν αμιγούς κατοικίας.
Το ΣτΕ, όμως, με την απόφαση 1528/2003 αποφαίνεται ότι η κατασκευή του έργου παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος και επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το οικιστικό περιβάλλον. Με απλά λόγια, η Ολομέλεια κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Λαλιώτη και διατάζει να σταματήσει το έργο. Το εμπορικό, όμως, βρισκόταν υπό τη «σκέπη» του Χωριού Τύπου, ενός ολυμπιακού έργου δηλαδή, και οι όποιες οχλήσεις κατοίκων για το θέμα προς την αρμόδια αστυνομική αρχή (τμήμα Αμαρουσίου) έπεφταν στο κενό. Ηταν θέμα εθνικής σημασίας.
Ανάμεσα στους δύο νόμους, τον αντισυνταγματικό του 2001 και τον 3207/2003, είχε υπάρξει και μία τροπολογία το 2002 από την τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, με την οποία ο συντελεστής δόμησης για το εμπορικό κέντρο διπλασιαζόταν. Ο νόμος του 2003 περιόρισε τον συντελεστή στο 1,9.
Υπεραξίες και σκάνδαλα

Τον Φεβρουάριο του 2003, ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, πέταγε... «φωτιές» από το βήμα της Βουλής: «Δόθηκε δώρο μια υπεραξία της τάξεως των 145 δισεκατομμυρίων περίπου στον ανάδοχο του έργου στο Μαρούσι. Το θυμάστε»; (Προφανώς εννοώντας δραχμές).
Ανάλογη δήλωση είχε κάνει το 2002 και ο Επίτιμος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας της Βάσως Παπανδρέου: «Δημιουργείτε υπεραξίες δισεκατομμυρίων και σκάνδαλο που σε άλλες εποχές μια κυβέρνηση με ευαισθησία θα είχε παραιτηθεί».
Οταν, όμως, η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές τον Μάρτιο του 2004, φαίνεται ότι και οι δύο ξέχασαν το «δώρο-υπεραξία» και το «σκάνδαλο». Και επειδή το εμπορικό μεγαθήριο εκτός από τα παραπάνω νομικά μπερδέματα είχε και άλλες «τρύπες», η κυβέρνηση της Ν.Δ. έσπευσε άρον-άρον να τις μπαλώσει.
Εννοείται ότι το «Mall» δεν ήταν έτοιμο και δεν λειτούργησε τον Αύγουστο του 2004, με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι στο Χωριό Τύπου να ξεμένουν συνεχώς από τσιγάρα... και να εκτίθεται η χώρα!
Για να μη φαίνεται, πάντως, το γιαπί στο σταθμό του ΗΣΑΠ Νεραντζιώτισσα στους ξένους επισκέπτες, είχαν φροντίσει να το «κρύψουν» με τεράστια πανιά.
Τα εγκαίνια του εμπορικού έγιναν τελικά τον Νοέμβριο του 2005. Την κορδέλα έκοψε ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Δημ. Σιούφας. Με τη διαφορά ότι εγκαινίασε ένα εμπορικό κέντρο το οποίο δεν ανήκε στην εταιρεία που το κατασκεύασε!
Πώς έγινε αυτό; Την ιδέα να γίνει εκεί το Χωριό Τύπου μετά εμπορικού κέντρου την είχε ο τότε δήμαρχος Αμαρουσίου Παν. Τζανίκος. Για το σκοπό αυτό είχε συνάψει το 2001 προγραμματική συμφωνία με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Ο ΟΕΚ θα παραχωρούσε την έκταση 43 στρ. (όπου χτίστηκε το εμπορικό) με αντάλλαγμα μετρητά και κάποιο κτίριο γραφείων στο οικόπεδό του.
Η συμφωνία κλείνεται μεταξύ του ΟΕΚ και της ειδικής δημοτικής επιχείρησης που συστάθηκε ειδικά για την κατασκευή του Χωριού Τύπου. Με τη διαφορά ότι η Δημοτική Επιχείρηση πουλήθηκε τελικά στη Lamda Development και έτσι περιήλθε στη διάθεσή της -μέσω της προγραμματικής συμφωνίας- και το οικόπεδο του ΟΕΚ.
Οταν, λοιπόν, ο Δημ. Σιούφας έκανε τα εγκαίνια, το οικόπεδο εξακολουθούσε να ανήκει στον ΟΕΚ! Το καλοκαίρι του 2005 είχε γίνει ο νόμος 3392/2005, ο οποίος με εύσχημο τρόπο απάλλαξε τον εποπτεύοντα υπουργό του ΟΕΚ (τον υπουργό Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλο τότε) από την ευθύνη της παραχώρησης της έκτασης στην κατασκευάστρια εταιρεία, πετώντας την καυτή πατάτα στα χέρια του τότε προέδρου του Οργανισμού Α. Οικονομόπουλου, ο οποίος λίγο καιρό μετά τα εγκαίνια του εμπορικού κέντρου παραιτήθηκε.
Τελικά, η μεταβίβαση έγινε τρεις μήνες μετά τα εγκαίνια, τον Φεβρουάριο του 2006.
Του ΜΠ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=138799

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Με Τούρκικα φτερά "πετά", το Μαρούσι!!!

Για το νέο τους σπόνσορα «Turkish Airlines», μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου που έγινε την Τετάρτη 3 Μαρτίου σε κεντρικό ξενοδοχείο, ο Άρης Βωβός και τα μέλη της ομάδας του Αμαρουσίου.
Απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ως τώρα ο Σύλλογος, ο κ. Βωβός τόνισε ότι μετά τις εξελίξεις στο θέμα του Βοτανικού, ευελπιστεί πως θα λυθούν και τα θέματα της ομάδας.
«Ξημερώνει μια καινούργια μέρα, είπε, για την ομάδα και την εταιρία, αλλά δεν θέλω να ακούω ότι είχαμε φτάσει σε οριακό σημείο». Στην παρουσίαση της συνεργασίας με τις Turkish Airlines παρέστη και ο Τούρκος Πρέσβης.
Ο Άρης Βωβός εμφανίστηκε πολύ χαρούμενος που οι Τούρκικες Αερογραμμές εμπιστεύονται το Μαρούσι για να διαφημιστούν, μέσω μιας μεγάλης καμπάνιας, ιδιαίτερα δε επειδή αυτή η συνεργασία έρχεται σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τα πάντα.

Siemens:Πουλά τα κεντρικά γραφεία της στο Mega;

Eν μέσω μεγάλης επενδυτικής ανομβρίας, η δεύτερη μεγάλη συμφωνία της νέας χρονιάς στον τομέα των ακινήτων κυοφορείται για δεύτερη φορά από τη Siemens, αυτή τη φορά για τα κεντρικά της γραφεία
Στον «άτυπο» διαγωνισμό που έχει σε εξέλιξη η εταιρεία για την πώληση του ακινήτου της στο Μαρούσι έχουν εμφανισθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, 3 προσφορές, από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, από μία ασφαλιστική και μία φαρμακευτική εταιρεία.
To ακίνητο, στην οδό Αρτέμιδος στον Παράδεισο Αμαρουσίου, αφορά έκταση 11 στρεμμάτων με κτίριο γραφείων 5.500 τ.μ. περίπου και επιπλέον συντελεστή δόμησης με δυνατότητα να κτισθούν ακόμη 6.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το τίμημα που μπορεί να δοθεί για το συγκεκριμένο ακίνητο ενδέχεται να προσεγγίσει, λόγω ακριβώς της θέσης του, ακόμη και τα 30 εκατ. ευρώ.

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Την ερχόμενη Κυριακή η ΓΣ της δ.κ. «ΚΟΝΤΡΑ στον ΚΑΙΡΟ»

Η Δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» προσκαλεί σε γενική συνέλευση τους ενεργούς πολίτες και τη νεολαία που αντιτάχθηκαν στα συμφέροντα και τις πολιτικές που είναι υπεύθυνα για τη σημερινή κατάσταση στην πόλη.
Καλεί όλους που θεωρούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση :
ανοιχτή στις διαδικασίες διοίκησης, ανατροφοδοτούμενη από την κοινωνία, εγγυητή των κοινωνικών αγαθών και της δημοκρατικής έκφρασης.
Υποκινητή της κοινωνικής διεκδίκησης, αντίστασης και συμμετοχής.
Συντονιστή της ανάπτυξης της κοινωνικής ευημερίας της προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού
Η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Μαρτίου 2010 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου στις 11 το πρωί.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ: Η απάντηση της Αριστεράς

Επειδή η Ε.Ε. επιλέγει την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που δεν φταίνε.
Επειδή η κυβέρνηση συναινεί προς αυτή τη κατεύθυνση.
Επειδή η προπαγάνδα τους μας κάνει να νιώθουμε ένοχοι.
Επειδή η ενημέρωση αποτελεί βασικό συστατικό της δυναμικής μας αντίδρασης.
Η τοπική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Αμαρουσίου σας καλεί σε μια εκδήλωση συζήτηση με θέμα:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ – ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ –
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, ώρα 19:00.

OΙΚΟΠΕΔΟ ΕΤΕΒΑ:Καταδίκη Π. Τζανίκου - Γ. Συκαμιώτη


Σε τριετή φυλάκιση έκαστος καταδικάστηκαν πρωτόδικα από το Εφετείο Αθηνών ο πρώην δήμαρχος Αμαρουσίου Π. Τζανίκος και ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και νυν δημοτικός σύμβουλος Γ. Συκαμιώτης για την υπόθεση της αγοράς του οικοπέδου της πρώην ΕΤΕΒΑ στον Άγιο Θωμά, οι οποίοι και άσκησαν έφεση.
Από τις κατηγορίες απαλλάχτηκαν οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι & συγκεκριμμένα οι κ.κ.:
Κώστας Χωραφόπουλος,
Κώστας Αντωνόπουλος και
Κλεοπάτρα Ιωσηφίδου.

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

The Mall: Την Παρασκευή κρίνει τη νομιμότητά του, το ΣτΕ

Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας τίθεται - έπειτα από δύο αναβολές - την Παρασκευή 5 Μαρτίου, η πολύκροτη υπόθεση του εμπορικού κέντρου The Mall στο Μαρούσι. Με το θέμα ασχολουνται αρκετές εφημερίδες, οι οποιες επισημαίνουν τα εξής:
Μετέωρο το Mall στο Μαρούσι
Στον αέρα βρίσκεται το εμπορικό κέντρο The Mall στο Μαρούσι, σύμφωνα με εισήγηση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ζητείται να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος του 2003 που επέτρεψε την ανέγερσή του.
Η πρόταση του Συμβούλου Επικρατείας Ν. Ρόζου ανοίγει τον δρόμο για μεγάλες ανατροπές, καθώς βάζει φραγμό στη μεθόδευση να περνάνε πολεοδομικές ρυθμίσεις με νόμο στη Βουλή προκειμένου να αποφεύγεται ο δικαστικός έλεγχος.

"Οργανισμός Εργασίας" Δήμου Αμαρουσίου:Στη Βουλή τα παραπλανητικά στοιχεία


Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης
& Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Ο βουλευτής B΄ Αθηνών Φώτης Κουβέλης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Δημοτική Κίνηση "ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ" καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου για την αποστολή παραπλανητικών στοιχείων στην περιφέρεια Αττικής και στη Βουλή των Ελλήνων και ζητά την αποστολή των πραγματικών στοιχείων σχετικά με τον συνολικό αριθμό των εργαζόμενων, με μίσθωση έργου, στη δημοτική επιχείρηση "Οργανισμού Εργασίας" του Δήμου Αμαρουσίου.

Η Δίκη του ΙΒC

Με αφορμή την ανακοίνωση του παραιτηθέντος από την σχετική προσφυγή του Εξωραϊστικού Συλλόγου Παραδείσου θεωρούμε αναγκαίο να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας σύντομη πρόσθετη ενημέρωση σχετικά με την(ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας) δίκη του μη νομίμου λυομένου κατασκευάσματος ΙΒC ( GOLDEN HALL) το οποίο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην πόλη μας .
Κατά την προφορική ακροαματική διαδικασία, οι δικηγόροι μας συμπολίτες μας, παριστάμενοι πάντα αμισθί, είχαν να αντιμετωπίσουν τους 10 περίπου δικηγόρους της LAMDA, των Υπουργείων και της Εταιρίας «Ολυμπιακά Ακίνητα», οι οποίοι όχι μόνο δεν απαξίωσαν την προφορική ανάπτυξη αλλά αγόρευσαν άπαντες διεξοδικά, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την σπουδαιότητα της προφορικής αναπτύξεως.
Φυσικά δεν ήταν δυνατόν εμείς να τους αφήσουμε να εκμεταλλευτούν αποκλειστικά αυτό το καθοριστικό για την εξέλιξη της Δίκης, δικαίωμα, και να αποστερήσουμε εαυτούς ενός πολυτίμου μέσου, όπως η προφορική ανάπτυξη , αφήνοντας να αναγνωστεί η αρνητική εισήγηση, και να ακουστούν μονό , εν απουσία μας , οι αγορεύσεις αυτών ...
Ως εκ τούτου η προφορική ανάπτυξη ήταν στην συγκεκριμένη περίπτωση επιβεβλημένη καθ` όσον είχαμε να αντιμετωπίσουμε αρνητική ( απορριπτική ) εισήγηση, η οποία προφανώς τα επιχειρήματα των μέχρι την ημέρα της δικής, κατατεθέντων υπομνημάτων, δεν ήταν αρκετά και η μέχρι τότε εισήγηση θα προκαθόριζε και την τελική απόφαση.

Στις 7:00 μ.μ. η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου

Τα θέματα που θα απασχολήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, η συνεδρίαση του οποίου θα ξεκινήσει στις 7:00 μ.μ, είναι τα εξής:
Συζήτηση σχετικά με το με αριθ.πρωτ.3215/18-01-2010 έγγραφο κατοίκων της οδού Νουάρου
Τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ. 852 της περιοχής Αγ.Θωμά του Δήμου λόγω επανεπιβολής αναγκαστικής απαλλοτρίωσης στην ιδιοκτησία Μακαρώνα - Εξέταση ενστάσεων
Αντικατάσταση μελών της επιτροπής εκδίκασης ενστάσεων αυθαιρέτων
Έγκριση ή μη παράτασης της ημερομηνίας περάτωσης του έργου "Κατασκευή εξωτερικών διακλαδώσεων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου"